Antrenorul Costel Stan este un as al sportului alb

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca sportiv a câştigat peste 30 de medalii la turneele naţionale şi internaţionale la care a participat. La vârsta de 16 ani se afla pe locul şase în clasamentul celor mai buni juniori din România.

Costel Stan a început să joace tenis de câmp la vârsta de şase ani şi jumătate la Clubul Sportiv Unirea Focşani sub îndrumarea profesorului George Bucuroiu. Vecin de bloc cu Adrian Voinea, cei doi puşti s-au dus prima dată pe zgura de la CS Unirea în anul 1981.

Profesorul Geore Bucuroiu a ştiut imediat că cei doi vor face înaltă performanţă şi i-a pus imediat la treabă cu câte trei antrenamente în fiecare zi.
Ca sportiv, Costel Stan a obţinut multe medalii la turneele rezervate copiilor şi junorilor. Cel mai important rezultat al său la nivelul copiilor a fost medalia de bronz din cadrul Campionatului Naţional la vârsta de 16 ani.

„Când eram copil îmi plăcea foarte mult cum juca Ivan Lendl. Acum, îl urmăresc cu atenţie pe Federer. Este genial în tot ce face şi este un exemplu pentru toţi. Este genial în tot ce face şi este un exemplu pentru toţi. Urmăresc atent toate turneele importante pentru a învţa de la marii jucători lucrurile esenţiale performanei", spune antrenorul.


A făcut parte şi din lotul lărgit al echipei naţionale a României, performanţele sale fiind apreciate de specialiştii din domeniu.


"Am urcat treptele pas cu pas şi am reuşit să obţin câteva reultate bune la nivelul copiilor, iar mai apoi la juniori şi seniori. Din păcate, familia nu a avutbanii necsari petrua mă susţine în ontinuare şi am fostobligat să renunţ la caeriera de jucător. Pe vremea aceea aveam neoie de 1.000 de dolari pe lună pentru a-miputea plăti cursurile la o academie de tenis bună din Italia sau Spania. Nu pot spune că am fost un mare sportiv, dar mi-am făcut datoria pe terenul de tenis atâta timp cât am jucat", spune Costel Stan.


În primii şase


Cât a fost sportiv de performanţă, Costel Stan s-a aflat tot timpul în topul tenismenilor români luptându-se pentru locurile fruntaşe cu Adrian Voinea şi Andrei Pavel.


"Locul şase a fost cel mai bun din toată cariera mea. Este onorant să te afli în faţă, mai ales că Andrei Pavel şi Adrian Voinea erau şi mai mari decât mine. Lupta cu cei mai buni tenismeni din România este acerbă şi plăcută în acelaşi timp pentru că există o bucurie enormă când poţi ajunge la un asemenea nivel", recunoaşte antrenorul focşănean.


Antrenor pentru cei mici


Costel Stan face parte din noul val al antrenorilor de tenis de câmp care a reuşit să se impună în lumea bună a "sportului alb" din România. Sportivii săi au obţinut numeroase medalii la concursurile naţionale.


„O parte dintre sportivii pe care îi antrenez s-au clasat pe podium la campionatele naţioanale a care au luat parte. Andrei Isac, Mircea Dimofte, Răzvan Pintilie, Mihnea Băcioiu şi Bogdan Temelie sunt doar câteva din numele cele mai importante.

întrebări şi răspunsuri


Unde se clasează Focşaniul în tenisul românesc?


Focşaniul este un oraş liniştit unde se pot face lucruri frumoase. Sunt mulţi copii talentaţi care pot face sau fac deja sport de performnaţă. Ei trebuie încurajaţi pentru că sportul înseană sănătate. Nimic nu e simplu pe lumea asta. Seriozitate, caracter, determinare, muncă şi atitudine. Sunt cinci lucruri care trebuie să te însoţească tot timpul.


Care este crezul unui antrenor?


Vreau ca elevii mei să câştige tot pentru a căpăta experienţă. Nu va fi uşor, dar altfel nu poţi să te menţii în frunte. Clubul Sportiv Unirea din Focşani a dat ani de-a rândul sportivi de mare valoare şi asta ne face mai puternici în fiecare zi.

ce îi place


Îmi place să călătoresc alături de familie. Îmi doresc să fiu mai bun în fiecare zi. La sfârşitul fiecărei etape parcurse îmi place să mă bucur de cee ce am realizat. Nu renunţ niciodată la luptă şi nu mi-e teamă să o iau de la capăt. Sunt deschis mereu la a învăţa lucruri noi, a vedea locuri noi şi a cunoaşte oameni şi culturi.

ce nu îi place

Minciuna şi mizeria. Cred că puteam mai mult să fac în tenis ca jucător dacă vaeam un sponsor. A trebuit să renuţa la tenisul de mare performanţă la doar 19 ani din cauza banilor. Din păcate, multă lume te judecă doar după un meci sau o minge pe care o ratezi şi nu după întreaga ta carieră de jucător sau antrenor.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite