Anca Opaiţ este profesor de română şi doctor în istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este absolventă a Facultăţii de Toeologie Ortodoxă cu specializare şi în limba şi literatura română, disciplină pe care o predă cu multă pasiune la Mărăşeşti.

Anca Opaiţ se află în al doilea an de învăţământ, meserie pe care este convinsă că nu o va abandona niciodată. Spune că mama sa a fost cea care i-a conturat caracterul şi personalitatea, prin faptul că a îndrumat-o spre lectură, iar profesoara de limba română din şcoala gimnazială i-a servit ca model în alegerea profesiei.

„Începând cu clasa a cincea, lectura a devenit pasiunea mea şi nu mă visam decât la catedră, predând elevilor. Am citit cam tot ce se găsea prin casă, de la romane, poveşti, poezii şi până la ziare sau reviste. Un loc aparte în sufletul meu au fost poeziile lui Nichita Stănescu", îşi aminteşte Anca Opaiţ. Mai târziu, în liceu, este atrasă de literatura veche şi de istorie, graţie profesorului de istorie.

„Ţin minte cu plăcere că domnul profesor Mihai Şurlea ne ţinea adevărate discursuri pe teme istorice şi culturale pline de savoare informaţională pe care nu le doaream sfârşite la sunetul clopoţelului ce anunţa recreaţia", rememorează profesoara.


Specializată în teologie ortodoxă

Fascinată de literatura veche şi de istorie, decide să urmeze studiile superioare la teologie, la Universitatea „Babeş - Bolyai" din Cluj, unde se specializează în „teologie ortodoxă şi limbă şi literatură română", recunoscând că punctul său forte a fost cunoaşterea limbii slavone, cu care a cochetat în copilărie.

Perseverentă din fire, a reuşit să înfrunte provocarea de a fi doctor în istorie, fiind cooptată în echipa de istorici din cadrul Academiei Române din Cluj - Napoca, instituţie în care spune că a cunoscut oameni de înaltă ţinută morală şi culturală.

„Anul trecut am terminat studiile doctorale sub îndrumarea academicianului şi profesorului universitar Nicolae Edroiu. În tot acest răstimp am participat la sesiuni ştiinţifice, comunicări, simpozioane şi work-shop-uri organizate atât în ţară cât şi în străinătate, răsplătite cu premii.


De asemenea, am publicat o serie de articole în reviste de specialitate, poezii, scrieri personale, cea mai recentă reuşită fiind cartea <<Repertoriul manuscriselor slavone din Biblioteca Academiei române din Cluj - Napoca>> , apărută în 2009", îşi trece în revistă realizările Anca Opaiţ.


După zece ani petrecuţi la Cluj Napoca, anul trecut a decis împreună cu soţul ei, artist plastic şi focşănean la origini, să se stabilească în oraşul de pe Milcov, "venind cu noi orizonturi culturale ce pot fi realizate în acest judeţ"
, concluzionează Anca Opaiţ.

Întrebări şi răspunsuri

Care istoric te-a impresionat cel mai mult prin scrierile sale?

Nu am o preferinţă specială, dar port un respect deosebit profesorului meu îndrumător de doctorat, un istoric de calibru, însă înainte de toate un mare OM.


Dar dintre scriitorii din toate timpurile?

Fără îndoială, Nichita Stănescu. După părerea mea, este cel care a reuşit să adune în fiinţa şi caracterul său mici particule din seva înaintaşilor săi.
Te mulţumeşte statutul de profesor?
Acest pilon al societăţii este umilit astăzi prin diferite tertipuri ministeriale şi guvernamentale, astfel încât a fost adus la condiţia cea mai joasă.

Ce-i place

Ca tulceancă şi ca om crescut aproape de Dunăre, îmi place în mod cu totul deosebit să pescuiesc. Este o pasiune mai veche, care mă relaxează extraordinar. O a doua plăcere nebună este ciorba de burtă, bine făcută, pe care nu o refuz orice-ar fi. Sunt o admiratoare a plantelor şi îmi plac foarte mult excursiile în natură.

Ce nu-i place
Sunt extrem de dezamăgită de subcultura care se practică la noi şi de tendinţa de îndobitocire a omului. Nu pot să nu observ că cele două tipuri de "valori" sunt promovate la nesfârşit.

Profil

Născută. 20 septembrie 1979, Tulcea
Studii. Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Literatura Română, Universitatea „Babeş - Bolyai" Cluj - Napoca
Ocupaţia. Profesor de limba şi literatura română
Familie. Căsătorită

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite