Albert Florea a câştigat cinci medalii de aur în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judoka Albert-Ştefan Florea a dat lovitura în anul abia încheiat, cucerind nu mai puţin de cinci medalii de aur la Campionatele Naţionale ale României şi la Campionatul Balcanic din Turcia. Are doar14 ani şi este deja un sportiv cunoscut în România datorită performanţelor sale. La vârsta de şase ani, a fost adus la sala de judo a Clubului Unirea de către bunicul său.

La şapte ani, Albert Florea cucerea prima medalie din cariera sa în cadrul unui concurs internaţional desfăşurat la Bacău la care au participat peste 700 de sportivi.

În prezent, Albert Florea are un palmares de invidiat. În panoplia sa se află peste 50 de medalii şi titluri obţinute în cele mai importante concursuri din România la categoria sa de vârstă.

Este component al Lotului naţional al României şi promite ca, în 2010, să-şi păstreze titlul naţional: "A fost un an deosebit. Am cucerit cinci medalii de aur.

Patru titluri de campion naţional şi o medalie de aur la Campionatele Balcanice din Turcia. Când am început să practic acest sport, nici prin cap nu-mi trecea că voi ajunge să reprezint România la concursurile internaţionale şi nici nu visam la aurul de la Campionatul Naţional.

Mai greu este acum să mă menţin în frunte. În acest an, îmi doresc să-mi păstrez medaliile pe care le-am cucerit la categoria mea de vârstă şi de greutate. Vreau să demonstrez că sunt cel mai bun".


Două titluri internaţionale la judo

Albert-Ştefan Florea ştie că experienţa internaţională este importantă pentru un sportiv care îşi doreşte să ajungă la marile concursuri ale lumii:

"Am câştigat până acum două concursuri internaţionale găzduite de Bucureşti şi Turnu Severin. Nu a fost simplu. Au fost judoka din multe ţări, participarea fiind foarte selectă.

Victoriile m-au motivat şi mai tare pentru viitor. Sper ca şi în anii care urmează să pot merge la asemenea concursuri pentru că nu poţi ajunge în vârf dacă nu te lupţi cu cei mai buni".

Albert Florea recunoaşte că judo-ul l-a transformat, încă de la cea mai fragedă vârstă, dându-i mai multă încrederee de sine:

"Nu am venit la judo pentru a arăta unora dintre colegi cât sunt eu de tare. Judo-ul este un mod de viaţă şi nu mă văd făcând altceva.

Judo-ul este un sport complet, care te învaţă să fii modest, să ştii ce înseamnă să fii curajos, serios, dar şi sincer.

Am învăţat în aceşti ani să sar în ajutor pentru cineva care are nevoie, să înţeleg mai bine prietenia, respectul şi politeţea. Există un cod moral al fiecărui judoka pe care dacă nu-l respecţi vei rămâne izolat faţă de ceilalţi colegi".


întrebări şi răspunsuri

Părinţii te susţin în ceea ce faci?

Familiei îi datorez totul. Părinţii mei vin la toate concursurile care au loc la Focşani. Este firesc să-mi ţină pumnii şi la turneele care se desfăşoară în altă parte.

Bunicul meu a fost cel care m-a adus la sala de judo. Nu sunt mulţi părinţi care îşi lasă copiii la un sport atât de dur, aşa că eu sunt privilegiat din acest punct de vedere.

Care este modelul tău în judo?

Îi urmăresc pe marii campioni la cele mai importante concursuri pentru a învăţa şi mai bine anumite strategii. Pentru a ajunge un campion adevărat îţi trebuie multă răbdare şi eşti obligat să munceşti pe brânci. Vin la antrenamente cu mare plăcere şi cred că acesta este şi secretul succesului meu de până acum.


ce îi place


Îmi place sportul. La orele de educaţie fizică mă implic foarte mult. Mă bag la un fotbal cu colegii, dar şi la alte sporturi. Am 14 ani şi încă mai vreau să mă joc. Când intru pe tatami, mă transform şi devin alt om. Mult mai serios şi decis să ies pe locul întâi tot timpul.


ce nu îi place


Nimănui nu-i place să piardă. Atunci când nu-mi ies toate lucrurile aşa cum îmi propun, parcă iau foc. Mă antrenez cu mai multă ambiţie pentru a arăta că a fost un simplu accident. Profesorul Silviu Renţea m-a învăţat să fiu disciplinat şi în timpul concursurilor, dar şi în afara lor. Fără un autocontrol desăvârşit nu poţi fi campion.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite