Ajutoarele de căldură au fost înjumătăţite de noile criterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focşănenii vor beneficia de mai puţine ajutoare la încălzirea locuinţei.
Focşănenii vor beneficia de mai puţine ajutoare la încălzirea locuinţei.

Cauza stă în faptul că faptul că focşănenii au fost obligaţi să depună adeverinţe de venit de la Fisc, şi nu declaraţii pe proprie răspundere. Faţă de anul trecut, când aproape 9.000 de focşăneni au beneficiat de ajutoare de încălzire de la stat, în această iarnă numărul solicitanţilor nu va depăşi cifra de 5.000.

Deşi veniturile populaţiei au scăzut drastic în acest an, numărul beneficiarilor de ajutoare de căldură va fi mai mic faţă de anii anteriori.


Acest lucru se datorează în principal introducerii obligativităţii depunerii dovezilor de venit de la Fisc de către cei care solicită sprijin pentru încălzirea locuinţei.


Astfel, dacă anul trecut, în baza unei simple declaraţii pe propria răspundere au fost aproape 9.000 de familii care au primit compensaţii băneşti pentru a-şi încălzi locuinţa, în această iarnă numărul beneficiarilor nu va depăşi 5.000.


La încheierea perioadei de depune a cererilor, ENET a înregistrat doar 3.600 de solicitări de subvenţie din partea populaţiei, faţă de 6.200 aprobate în iarna trecută.


„Deocamdată acestea sunt solicitările pentru energia termică furnizată în sistem centralizat, însă acum lucrăm la centralizarea şi verificarea lor, fiind posibil ca numărul să scadă dacă datele nu concordă cu grilele de acordare a ajutorului", ne-a declarat Cristina Gavrilă, purtător de cuvânt al ENET Focşani.


Noile norme, greu de fentat


Se aşteaptă ca alte aproape 1.500 de cereri de ajutor de căldură să fie aprobate pentru cetăţenii care folosesc ca sursă de încălzire gazele naturale, lemnele sau cărbunii.
Reprezentanţii locatarilor recunosc că în alţi ani mulţi cetăţeni „fentau" statul, declarând venituri mai mici decât în aveau în realitate.


„Unii locatari au reclamat la Primărie că au vecini care beneficiază de subvenţie fie datorită faptului că au minţit în legătură cu veniturile când au completat declaraţia, fie că aveau chiriaşi şi încasau pe nedrept subvenţie. Nu am auzit să fi fost cineva pedepsit", ne-a declarat Violeta Balica, preşedinta Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Focşani.

Cine primeşte ajutorul

Ajutorul de încălzire se acordă pentru lunile noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie şi martie, beneficiarii primind, în funcţie de venit, sume cuprinse între 19 şi 54 de lei/lună în cazul persoanelor care se încălzesc cu lemne sau cărbuni. Pentru energie termică în sistem centralizat şi gaze naturale beneficiarii trebuie să aibă venituri cuprinse între 155 de lei şi 615 lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite