Aglomeraţie la creşele din Focşani. Pe cele 90 de locuri disponibile în cele două creşe din oraş s-au înscris 140 de copii.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii care nu şi-au dat copiii la creşă până acum trebuie să caute o bonă sau să-i lase în grija bunicilor. Înscrierile au depăşit deja cu mult numărul locurilor disponibile.

Situaţia sistemului ante-preşcolar din Focşani nu este una de invidiat. Personalul este la nivel minin, posturile sunt blocate şi nu se mai pot face angajări, spaţiile sunt foarte puţine, iar cererile sunt din ce în ce mai multe.

Ioana Matache, asistent-şef la Creşa nr. 7 din Focşani, recunoaşte că ar ma fi nevoie de personal pentru ca lucrurile să meargă normal.


"Avem patru educatoare şi patru infirmiere care se ocupă direct de copii. S-au înscris 67 de copii pe cele 45 de locuri. Din experienţă vă spun că nu toţi cei 67 de copii vor veni zilnic la creşă, aşa că nu cred că va fi nevoie să suplimentăm numărul de paturi. Cum posturile de la stat sunt blocate, nu ne putem gândi la alte angajări", spune Ioana Matache.


Şase lei, trei mese


De cele mai multe ori, numărul cererilor de înscriere la creşe este dublu, chiar triplu, faţă de cel al locurilor disponibile. Creşele sunt mai aglomerate decât grădiniţele iar numărul celor care nu reuşesc să găsească un loc liber, creşte semnificativ.


"Numărul de cereri este foarte mare şi creşte de la an la an. De când s-a dat legea ca mămicile să stea acasă doi ani, natalitatea în Focşani a crescut şi asta se simte", mai spune Ioana Matache.


Reprezentanţii municipalităţii afirmă că, deocamdată, nu există spaţii disponibile pentru suplimentarea locurilor din creşe sau infiinţarea unora noi, din cauza lipsei fondurilor.


La creşă poate fi înscris orice copil cu vârsta între două luni şi trei ani, însă unele creşe primesc doar copii peste un an, în timp ce altele nu primesc copii mai mari de un an şi jumătate.


"Fiecare părinte trebuie să achite câte şase lei pe zi pentru trei mese. Este foarte posibil însă ca preţul să crească după ultimele măriri de TVA", a conchis Ilinca Ilie, educatoare.

Creşele au program prelungit


La creşele de stat, programul zilnic este de la ora 6.00 sau ora 8.00 până la ora 18.00. Există şi program săptămânal, de luni până vineri, de la ora 6.00 la ora 18.00. Acte necesare pentru înscriere: copie carte de identitate ambii părinţi, adeverinţă salariu ambii părinţi, copie certificat naştere copil, cerere tip de înscriere, fişa medicală a copilului.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite