A picat şi ultima speranţă pe piaţa imobiliară din Focşani: stranierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care şi-au păstrat locurile muncă câştigă mai puţin şi nu mai cumpără case şi apartamente, chiar dacă s-au ieftinit.Ba chiar, unii dintre vrâncenii plecaţi la muncă în străinătate încearcă să vândă, fără să iasă în pierdere, locuinţele în care şi-au investit banii verile trecute.

Vremurile când vrâncenii plecaţi la muncă în străinătate reveneau în ţară, în vacanţă, în luna august , cu teşchereaua plină de bani şi cumpărau proprietăţi imobiliare au apus.

Spre ghinionul deţinătorilor de locuinţe din Focşani, care i-au aşteptat sperând să le poată vinde proprietăţile, cu un preţ mai bun.

Criza se resimte din plin şi peste hotare şi mulţi dintre focşănenii cei care lucrează în Italia, Spania sau Anglia au preferat să-şi amâne vacanţa, de frica pierderii locului de muncă şi pentru a face economie.

Puţinii stranieri care s-au încumetat să vină în ţară spun că au făcut-o doar pentru a-şi vizita părinţii, rudele şi nicidecum pentru investiţii imobiliare.

Salarii mai mici

"Am lucrat în construcţii, unde câştigam bine, dar de când cu criza, mi-am pierdut locul de muncă. Acum, mi-am găsit la o fabrică de mobilă, însă pe bani mai puţini. E rău şi acolo, dar aici văd că aici e crâncen. Am o casă în construcţie dar pe timpurile astea nu am curaj să mă apropii de ea ca să continui", ne spune Maricel Bălan, de 41 de ani, din Cîmpineanca.

Patronii de agenţii imobiliare confirmă practic că scăderea nivelului de trai îi afectează şi pe stranieri, care nu mai au forţa financiară pentru a investi în proprietăţi.

Ba mai mult, agenţii imobiliari susţin că fenomenul este invers.

"Stranierii vin acum şi ne caută pentru a vinde ce au cumpărat ieftin la începutul anilor 2000. Se interesează de preţul apartamentelor şi sunt dezamăgiţi când aud că sunt sub 50 000 de euro, cu toate că ei le-au cumpărat cu 10 000" afirmă Marinel Stoica, patronul unei agenţii imobiliare din Focşani.

image

Acesta mai spune că singurele tranzacţii imobiliare care se mai fac sunt cele cu valori sub 20 000 de euro, în general schimburi de locuinţe cu plata unei diferenţe.

Singurii care mai au de câştigat de pe urma stranierilor veniţi în vacanţă sunt patronii caselor de schimb valutar.

"De vreo săptămână, avem tot mai mulţi clienţi care schimbă, dar nu foarte mult, pentru cumpărături", ne spune Mihaela Melinteanu, casier la o casă de schimb valutar din centrul Focşaniului.

Banii câştigaţi cu sudoare în străinătate rămân în ţară dar spre deosebire de alte veri, sunt mult mai puţini.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite