A înflorit liliacul în mijlocul toamnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Breană se mândreşte cu liliacul de septembrie. Foto. Ştefan Borcea
Ana Breană se mândreşte cu liliacul de septembrie. Foto. Ştefan Borcea

Focşănenii se bucură în aceste zile de ceea ce ei numesc "o minune a naturii". Ana Breană se mândreşte cu faptul că liliacul plantat în faţa casei sale de pe strada Petre Ştefu a înflorit, în plină toamnă, pentru a doua oară în acest an.

Femeia spune că în cele peste două decenii de când are pomişorul de liliac în curte nu s-a întâmplat niciodată să înflorească decât la timpul lui, primăvara.

„Am 70 de ani, dar nu am văzut în viaţa mea aşa ceva. După cum vedeţi, este plin de muguri, ceea ce înseamnă că dacă mai ţine căldura o să înflorească toată planta. În popor se spune despre astfel de întâmplări că vom avea o toamnă lungă. Mi-e teamă să nu dea îngheţul şi să afecteze liliacul", ne-a declarat Ana Breană, stăpâna plantei.

image

Trecătorii care au drum pe stradă sunt şi ei uimiţi de situaţie, admirând minute în şir liliacul înflorit şi bucurându-se totodată de mirosul parfumat al florii.


Şocul termic este de vină

Specialiştii susţin însă că astfel de fenomene apar datorită şocurilor termice.

„Datorită căldurii prelungite, s-a produs un dezechilibru la nivelul de funcţionare al organismului plantei, apărând această surpriză ca pomul să înflorească a doua oara. Liliacul este o plantă perenă, ca şi ceilalţi copaci fructiferi şi nu este exclus ca în situaţia în care temperaturule ridicate se vor menţine să asistăm şi la înflorirea vişinilor, cireşilor", explică fenomenul Carmen Popescu, inginer specialist la Oficiul de Consultanţă Agricolă Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite