A început demolarea ruinelor fostei fabrici „Chimica” Mărăşeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruinele Marchim Mărăşeşti vor rămâne doar amintire
Ruinele Marchim Mărăşeşti vor rămâne doar amintire

Ruinele fostei fabrici „Chimica" Mărăşeşti, unitate unicat în ţară, construită în urmă cu mai bine de o sută de ani şi care a asigurat locuri de muncă în timpul regimului comunist pentru jumătate din populaţia oraşului, sunt în aceste zile în plin proces de demolare. După privatizarea din anii '90, fabrica a ajuns pe mâinile afaceristului local Lucian Avram, care a vândut-o bucată cu bucată la fier vechi.

Din clădirile de odinioară care au rezistat celor două războaie mondiale rămăseseră doar nişte ruine care abia se mai ţineau în picoare şi de care se minunau toţi cei care aveau drum pe E85. Aceste „fantome" dispar acum una câte una, fiind demolate pentru a lăsa loc unor viitoare investiţii.

Citiţi şi: Oraşul-ruină se agaţă de morile de vânt

„Acolo sunt acum vreo 17 proprietari. Mi-au solicitat autorizaţie de demolare, dar ce o să se facă pe acel teren nu ştiu. Se aude că vor fi puse panouri fotovoltaice, care să producă energie electrică, dar nu e nimic sigur. Nu avem nicio putere, că e proprietatea lor", ne-a precizat primarul oraşului Mărăşeşti, Constantin Vlase.

Pietriş din ziduri

Acesta spune că fosta fabrică încă mai face bani, zidurile demolate fiind trecute printr-un concasor, din care rezultă un pietriş fin.

„Am fost şi eu acolo şi am asistat la procesul de fabricaţie şi poate mă lipesc de ceva pietriş pentru drumurile din oraş", spune primarul Constantin Vlase.

Localnicii privesc cu regret ştergerea oricăror urme care să indice că la Mărăşeşti a existat cândva o fabrică etalon.

„Aproape 30 de ani am lucrat la Chimica. Fabrica mi-a dat apartamentul în care stau, tot de aici iau pensie şi mă doare sufletul că nu mai există", ne-a spus Zanfir Stancu, fost muncitor la „fabrica-emblemă" Marchim Mărăşeşti.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite