A doua facultate este speranţa pentru un job mai bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Fărcăşanu speră, ca după absolvirea celei de-a doua facultăţi, să-şi găsească un job de translator
Elena Fărcăşanu speră, ca după absolvirea celei de-a doua facultăţi, să-şi găsească un job de translator

Studenţii înscrişi la a doua facultate cred că astfel se pregătesc mai bine pentru o piaţă a muncii mereu în schimbare. La Universitatea Dunărea de Jos, filiala Focşani, învăţământ la distanţă, aproximativ un sfert din totalul celor 230 de studenţi se află la a doua specializare.

Tot mai mulţi studenţi care au absolvit studiile superioare, sunt nevoiţi să revină pe băncile facultăţilor, de vreme ce posibilităţile de a-şi găsi un loc de muncă în domeniul pe care sunt specializaţi sunt minore.

Elena Fărcăşanu (27 ani) s-a licenţiat, în urmă cu doi ani, în Psihologie, însă a devenit din nou studentă în momentul în care şi-a dat seama că nu-şi poate practica meseria.


„Am terminat Facultatea de Psihologie din Bucureşti, însă nu am reuşit să găsesc niciun post de psiholog, iar pentru a-mi deschide un cabinet particular am nevoie de foarte mulţi bani, de care momentan nu dispun. Aşa că, am luat decizia de a mă reprofila şi m-am înscris la Facultatea de Litere, specializarea Engleză"
, mărturiseşte Elena, studentă în anul II la Universitatea Dunărea de Jos, ID.


Cu o a doua specializare, studenta speră ca şansele de angajare să-i crească.


„La orice interviu te duci te întreabă de engleză. Eu sper ca după absolvire să am şansa de a-mi găsi un job de translator şi nu exclud nici meseria de profesor, deşi salariul este foarte mic. Poate cu două facultăţi o să am mai mult noroc", mai spune Elena Fărcăşanu.
În situaţia Elenei sunt alţi zeci de studenţi care, fără un loc de muncă, aleg să se specializeze pe mai multe domenii.


„La cele patru secţii ale Universităţii Dunărea de Jos, filiala Focşani, sunt înscrişi 230 de studenţi dintre care aproximativ 50 se află la a doua facultate", declară Nicoleta Damian, secretară.

De la tehnic, la umanist

„O bună parte dintre studenţii care urmează a doua specializare trec de la facultăţile tehnice la cele cu profil umanist. Cei mai mulţi vin pentru a-şi găsi un loc de muncă mai bun şi alţii pentru că le cere postul", declară conferenţiarul Ioana Mohor Ivan.

Peste 100 de absolvenţi, şomeri

De la începutul anului, peste 500 de tineri absolvenţi s-au înscris la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă pentru a beneficia de ajutorul de şomaj. Dintre aceştia, 400 au studii medii şi 110 studii superioare. Valoarea indemnizaţiei de şomaj este de 255 de lei, pe o perioadă de şase luni.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite