90 % din dosarele pentru acordarea indemnizaţiilor de handicap sunt întocmite fără anchetă socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea au constatat, în urma controalelor efectuate la trei primării din judeţ, că deşi persoanele indemnizate iau bani de la stat în fiecare lună, acestea nu au fost supuse unei anchete sociale aşa cum prevede legea, o dată la şase luni.

Inspectorii au verificat 690 de dosare din Dumitreşti, Vizantea Livezi şi Reghiu, 646 de cazuri fiind trimise spre reanalizare. Cele mai multe dosare sunt pentru handicap locomotoriu dar şi pentru deficienţe grave de vedere.

Însă, în mare parte din acestea, gradul de încadrare în handicap stabilit de comisia judeţeană era mai mare decât cel propus de Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC. "De exemplu, dacă o persoană avea propus gradul II de comisia Direcţiei de Asistenţă Socială, avea încadrare mai mare în grad, probabil pentru a primi mai mulţi bani din indemnizaţiile pentru handicap", ne-a spus Eliza Botezatu, purtător de cuvânt la ITM Vrancea.

Orbii merg cu căruţa

Până la finalizarea evaluărilor însă, bolnavii închipuiţi vor continua să ia ajutoare pentru handicap. Este şi cazul lui Mihai Apetrei din Vizantea Livezi ce figurează în acte ca fiind orb însă merge cu căruţa şi munceşte la câmp.

În aceeaşi situaţie se află şi Dumitru Chioşmag, care ia 250 de lei lunar pentru că şi-a tăiat un deget. „E dreptul meu! Ce vă interesează?", ne-a spus acesta când l-am găsit cărând lemne cu motoscuterul prin comună.

ITM a luat la puricat şi dosarele pentru ajutor social întocmit în baza legii 416/2001 privind venitul minim garantat. La Tulnici toate cele 165 de dosare s-au întocmit fără anchetă socială.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite