„Gustăm friptură de miel după ce ne spălăm cu ou roşu!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zoica Anghel a gătit de Paşte ca la carte.
Zoica Anghel a gătit de Paşte ca la carte.

Focşănenii ţin la tradiţii. Se pregătesc să petreacă Paştele cu ouă roşii, cozonac şi drob de miel, dar nu înainte de a merge la slujba de Înviere. Bucatele cu semnificaţii religioase au secretele lor, bune de respectate pentru o masă pascală care să ne ungă la suflet. Înainte de masă însă, mare parte din focşăneni respectă obiceiul de a se spăla pe faţă cu apa în care ţin un ou roşu şi bani pentru voioşie şi câ

În centrul atenţiei se află astăzi, cu câteva ore înainte de slujba închinată Învierii Lui Isus Hristos, gospodinele.

S-au trezit dis-de-dimineaţă să pregătească cozonacii, pasca, ouăle roşii şi să gătească drobul.

Cea mai mare migală este la coloratul ouălor dar şi la prepararea drobului.

Zoica Anghel, bucătar de meserie, ne-a primit astăzi dimineaţă în bucătăria ei şi ne-a împărtăşit câteva din secretele ei. „Drobul se prepară din măruntaie de miel, pentru că mielul este jertfa de Paşte, ouă, ceapă, mărar verde şi se condimentează ca la carte: cu măghiran, rozmarin, cimbru şi piper. Este o delicatesă. Cozonacul l-am ţinut bine la dospit şi a ieşit numai bine rumenit. Se face cozonac şi pască de Paşte pentru că Isus a împărţit pâine uncenicilor săi. Trebuie să ştii ce cantităţi să pui în mâncare din ochi pentru că bucatele se consumă abia după noaptea Învierii, începând cu duminica Paştelui şi nu înainte de a te spăla pe faţă cu apa din cana cu ou roşu şi cu bani. Asta pentru a avea roşu în obraji, pentru a fi vioi şi să ai spor la bani tot anul", ne-a spus Zoica.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite