Craiova: I-au dat subvenţia unui sătean cu acelaşi nume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: I-au dat subvenţia unui sătean cu acelaşi nume
Craiova: I-au dat subvenţia unui sătean cu acelaşi nume

Un cetăţean din Bucovăţ se luptă de un an să recupereze subvenţia dată din greşeală de APIA altui sătean din comună cu acelaşi nume. Autorităţile l-au poftit pe om să le dea în judecată ca să-şi primească cei 400 euro subvenţie UE.

Aventurile lui Gheorghe Lincă, consilier local în Bucovăţ, au început în urmă cu mai bine de un an, când omul aştepta, nerăbdător, să primească cei 400 de euro pentru suprafaţa pe care a cultivat-o în 2007. Plănuia să îi folosească la lucrările din toamnă, când, ca toţi oamenii care locuiesc la ţară, Gheorghe Lincă vroia să îşi are şi să îşi semene pământul. Socotelile omului nu s-au potrivit însă, pentru că funcţionarii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură din Dolj au comis o greşeală. L-au confundat pe omul nostru cu un alt Gheorghe Lincă din Bucovăţ, deşi instituţiile bancare unde erau deschise conturile în care trebuiau viraţi banii erau diferite. Cel care a primit în final subvenţia pe suprafaţă de la Uniunea Europeană a fost în final tizul consilierului Lincă din Bucovăţ şi, de atunci, viaţa omului s-a transformat în coşmar.


Bate de un an drumurile către instituţiile statului


A început tentativele de recuperare a banilor mai întâi la APIA Dolj, unde a depus un morman de plângeri şi sesizări. După ce a văzut că lucrurile nu se mişcă, omul s-a dus şi la Poliţie, convins fiind că măcar aici i se va face dreptate. Dosarul în care sunt cercetaţi directorul de pe atunci al APIA, Emil Călugăru şi alţi funcţionari din APIA trenează însă de câteva luni, iar omul a rămas tot cu buza umflată. „Am cheltuit foarte mulţi bani cu drumurile către instituţii şi am intrat în colaps. Nu am mai putut să cultiv nimic din cauza asta şi, ca niciodată, am lăsat pământul pârloagă. Nu am putut nici să-i dau în judecată pentru că aşa sunt legile în ţara asta, ar fi trebuit să plătesc o taxă de timbru de 10% din cei 400 euro şi nu i-am avut”, a povestit pentru Adevărul Gheorghe Lincă.


În dosar s-a dispus începerea urmăririi penale


Reprezentanţii APIA recunosc faptul că s-a făcut o greşeală care n-a fost corectată nici acum, dar spun că la mijloc ar fi vorba şi de reavoinţă. Fostul director al instituţiei, Emil Călugăru, precum şi actualul director, Sorin Iordache, s-au arătat deranjaţi de faptul că Gheorghe Lincă a îndrăznit să reclame la organele abilitate faptul că a fost nedreptăţit. „Celălalt Lincă, cel care a primit banii, este considerat de noi debitor şi trebuie să restituire suma. Noi l-am notificat deja. Acum e doar o problemă de timp pentru că, din punct de vedere legal, noi sunte acoperiţi. Nici banca nu trebuia să facă plata, având în vedere faptul că erau diferite codurile numerice personale”, a spus Emil Călugăru.
Poliţia i-a dat însă dreptate lui Gheorghe Lincă. Potrivit lui Adrian Căpraru, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj, dosarul a fost trimis deja de lucrătorii Serviciului de Investigare a Fraudelor către Parchet, cu propunerea de începerea a urmăririi penale.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite