FOTOGALERIE Un pensionar din comuna doljeană Perişor îşi face farfurie zburătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Stăncioiu a început să construiască inedita aeronavă, după prototipul lui Henri Coandă. „Aerodina lenticulară“ prinde contur în curtea unui doljean, din ţevi metalice şi folie de aluminiu. La toamnă, aparatul de zbor ar trebui să decoleze pentru prima dată.

Pensionarul Nicolae Stăncioiu (64 de ani), din Perişor, comuna în care a copilărit Henri Coandă, meştereşte câte patru ore pe zi la copia aeronavei proiectate de savantul român care a inventat şi avionul cu reacţie. „Domn’e, numai un om nebun s-ar putea gândi să facă aşa ceva“, îşi începe povestea bărbatul. Pasiunea pentru ştiinţă nu mai ţine minte când a căpătat- o. Rememorează însă cu multă plăcere prima vizită a lui Henri Coandă în Oltenia la care a asistat şi el. „Aveam 16 - 17 ani când a venit Coandă în Perişor, să vadă cum arăta fosta moşie a bunicului. Ne-a dus pe câmp, unde înălţa el zmeie. Poate că atunci am prins şi eu gustul pentru ştiinţă“, povesteşte Stăncioiu. A lucrat ca sculer-matriţer la fosta Întreprindere „7 Noiembrie“ din Craiova, apoi a urmat cursurile Facultăţii de Informatică din Bănie.

image

CLICK PE POZE PENTRU FOTOGALERIE CU PROIECTUL OLTEANULUI

Sursa de inspiraţie: o singură fotografie

Pasionat de fizică, olteanul a obţinut rapid brevetul de inventator. Şi-a găsit apoi şi misiunea: aceea de a readuce în actualitate proiectele strălucite ale lui Henri Coandă. „De foarte mulţi ani fac cercetări pentru a construi primul avion cu reacţie din lume. Domn’e, eu vreau să-l fac aşa cum l-a proiectat Coandă iniţial: din lemn şi la aceleaşi dimensiuni. Din păcate, nu stau foarte bine cu sponsorizările“, îşi spune oful doljeanul. A abandonat, pentru moment, visul de a construi o copie fidelă avionului Coandă-1910, concentrându-şi eforturile într-o altă direcţie: lucrează la „aerodina lenticulară“, farfuria zburătoare proiectată de acelaşi savant român. „Din păcate, nu există nicio schiţă cu acest aparat de zbor, cred că din cauza faptului că a fost lucrat pentru serviciile secrete. Am găsit pe internet şi într-o carte despre Henri Coandă o singură fotografie cu prototipul. Am studiat-o cu atenţie şi am decis să fac şi eu o farfurie zburătoare aproape identică“, explică Stăncioiu.

S-a pus pe construit în urmă cu câteva luni, însă nu în Perişor, ci în comuna Giubega, aflată la o distanţă de câţiva kilometri. Pentru că nu putea să confecţioneze de unul singur scheletul metalic al „aerodinei“, a apelat la bunul său prieten Ion Brabete (67 de ani), posesor de brevet de planorism. „Am folosit până acum 140 de metri liniari de ţeavă, pe care am cheltuit 500 de lei. Farfuria zburătoare are trei metri lungime şi cântăreşte, în prezent, 70 de kilograme. La final nu vreau să aibă mai mult de 150, pentru că vrem să se ridice de la sol“, explică inginerul.

Opt propulsoare şi lumini multicolore

Cei doi doljeni au lucrat manual scheletul metalic, ei neavând la dispoziţie scule profesioniste. „Mai avem s-o îmbrăcăm în foaie de aluminiu, să-i montăm o cupolă din fibră de sticlă şi să-i pun opt propulsoare. Va avea şi lumini multicolore de jurîmprejur, pentru estetică“, îşi expune Nicolae Stăncioiu proiectul. Dacă „aerodina lenticulară“ se va ridica de la sol, rămâne de văzut, deşi cei doi olteni sunt foarte optimişti. „Farfuria va funcţiona pe principiul efectului Coandă, însă este un sistem pe care numai noi îl ştim şi nu vrem să-l divulgăm“, susţin doljenii. Zborul de probă al ineditei aeronave a fost programat la toamnă, când aceasta ar urma să fie expusă în curtea Muzeului Henri Coandă din Perişor. „Sper să reuşim să terminăm până atunci. Problema o reprezintă banii, pentru că n-avem sponsori şi sunt destul de costisitoare materialele“, încheie cu mâhnire Nicolae Stăncioiu.
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite