Craiova:Confecţionează obiecte unicat pentru olteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova:Confecţionează obiecte unicat pentru olteni
Craiova:Confecţionează obiecte unicat pentru olteni

Pentru că a avut vânzări bune în Bănie, Piroska a rămas fidelă locului. Atunci când nu împleteşte în atelierul din Harghita, este în Craiova, oraşul în care a învăţat să vorbească româneşte.

Pe Piroska Gabor am găsit-o în Piaţa Centrală din Craiova, înconjurată de coşuri şi pălării din paie. Femeia de 46 de ani este mândră de obiectele executate de ea şi le aranjează pe tarabă într-un mod aparte. „Am grijă de ele, le iubesc ca pe ochii din cap. Când aşez pălăriile şi coşurile pe tarabă, parcă prind viaţă, strălucesc la soare. Pentru noi este o afacere, din asta trăim. La Craiova am vândut cel mai bine şi am rămas fideli locului. Aici am învăţat să vorbim româneşte. Rar ne ducem la bâlci în ţară. Oltenii iubesc lucrurile tradiţionale. Dacă văd că vor cu adevărat să cumpere, mai las şi la preţ, doar suntem oameni“, a povestit Piroska Gabor, confecţioner de coşuri şi pălării din paie.

Podoaba omului este pălăria

Femeia susţine că pe vremuri pălăria avea dimensiuni şi forme bine gândite tocmai pentru a atrage atenţia celor din jur. „Înainte de Revoluţie, doamnele şi domnişoarele purtau pălării cât roata carului, după care moda s-a schimbat şi au apărut cele purtate în vârful capului, aşezate cochet într-o parte. Noi a trebuit să ne adăptăm de-a lungul anilor. Şi în privinţa coşurilor din paie au intervenit schimbări. Dacă înainte la mare căutare erau cele simple, acum se cer cele cu model şi lucioase“, mai spune femeia, privindu-şi mândră obiectele.

Citeşte în „Adevărul de Seară“, de astăzi povestea pe larg a femeii din Harghita, care de 20 de ani face pălări şi coşuri din paie pentru olteni.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite