Neînţelegerile dintre copii pot afecta dezvoltarea psihică normală. Sfaturile psihologilor pentru a putea depăşi conflictele dintre fraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologii susţin că părinţii trebuie să le ofere întotdeauna copiilor un confort emoţional şi trebuie să înveţe cum să gestioneze conflicte apărute între fraţi. Neînţelegerile pot afecta dezvoltarea psihică normală a micuţilor.

Specialiştii susţin că părinţii nu au o misiune uşoară în momentul în care între doi fraţi apar anumite conflict. Trebuie să înveţe că neînţelegerile le aparţin copiilor şi nu au voie să se transforme într-un judecător. „Copiii trebuie să se simtă importanţi în familie, însă din păcate majoritatea părinţilor îl obligă pe fratele cel mare să cedeze, iar cel mic primeşte întotdeauna ce vrea. Conflictele le aparţin doar copiilor, iar ei sunt cei care trebuie să le şi soluţioneze întotdeauna. Părinţii trebuie să le ofere un confort emoţional, iar fiecare în parte trebuie să se simtă iubit şi apreciat în egală măsură. Neînţelegerile pot afecta dezvoltarea psihică a micuţilor“, a povestit psihologul Marian Coman.       

Fără comparaţii

Psihologii au mai precizat că fiecare copil este diferit, dar diferenţele le dau unicitate. Părinţii nu trebuie să facă niciodată comparaţii între fraţi. „Niciodată nu trebuie să comparăm copiii între ei pentru că le inducem sentimentul că unul este preferat, iar altul nu. De cele mai multe ori din această cauză apar şi neînţelegerile între copii şi părinţi, iar cei care se simt neglijaţi nu fac altceva decât să se revolte“, a mai precizat psihologul Marian Coman.

Craiovenii recunosc că uneori s-au transformat într-un judecător în momentul în care copiii lor au fost implicaţi în anumite conflicte. „De cele mai multe ori i-am lăsat să îşi rezolve singuri problemele, dar au fost şi cazuri în care a trebuit să intervin. Fratele cel mare a cedat de cele mai multe ori, însă ştiu că acest lucru nu este normal. Au fost şi cazuri când i-am pedepsit pe amândoi indiferent de situaţie“, a declarat Iulia Iovan.

Sfaturi pentru a atenua conflictele între fraţi:

- ntotdeauna copiii au nevoie de explicaţii, iar părinţii trebuie să înveţe cum să facă acest lucru calm.

- Nu trebuie să puneţi niciodată etichete copiilor, iar fiecare este unic în felul lui. Părinţii greşesc şi îi catalogheză de cele mai multe ori într-un fel anume. Nu trebuie să le spunem copiilor că unul este mai bun ca altul.

- Copiii trebuie să înţeleagă că sunt privilegiaţi că au un frate sau o soră.

- Copiii ţin foarte mult la lucrurile lor personale, iar părinţii trebuie să îi facă să înţeleagă acest lucru, iar atunci cu siguranţă nu vor mai apărea conflicte între fraţi.

- Întotdeauna fraţii se luptă pentru iubirea şi atenţia părinţilor, aşa că uneori se consideră rivali. Trebuie să fie învăţaţi să reducă această tensiune dintre ei, iar cea mai bună metodă este prin joc.

Mai citeşte şi:

Sfat controversat pentru părinţii care nu se pot înţelege cu copiii: metoda „de criză” folosită de o mămică

Cum îţi ajuţi copilul să fie mai sociabil. Sfaturi utile pentru părinţii care au copii timizi

Sfaturi practice pentru părinţii care îşi pregătesc copiii de prima zi de şcoală


           
            
 
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite