Istorii lăsate să piară. Culele din România care se prăbuşesc fără ca autorităţile să ridice un deget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Culele din România sunt monumente de o valoare istorică inestimabilă, dar au ajuns să se prăbuşească, iar autorităţile nu fac absolut nimic pentru a împiedica acest fenomen. Cula de la Mătăsari (Gorj) este una din cele din lemn de la noi din ţară, dar încetul cu încetul a dispărut.

Arhitectul Pavel Popescu, preşedintele Filialei Euroregionale Sud-Vest Oltenia a Uniunii Arhitecţilor din România, a precizat că este o mare pierdere şi ar trebuit imdiat găsite soluţii pentru reabilitarea culelor din România. „Una cele două cule de lemn care mai erau în România a dispărut. Este vorba de Cula de la Mătăsari. E o mare pierdere. Acum cinci ani de zile, când am văzut-o eu, se mai putea încă face ceva: un acoperiş, ceva deasupra. Când am fost ultima dată deja toate elementele de acoperiş căzuseră. Am semnalat şi nu s-a făcut nimic. Iar acum acolo este probabil semănat grâu. Am simţit o mare durere şi nu m-am mai putut duce acolo. A mai rămas o singură culă de lemn în România - Cula „Davani“ din Samarineşti (judeţul Gorj). Măcar pe aia să ne ţinem cu dinţii să nu dispară, pentru că este singura culă de lemn care a mai rămas în Români“, a spus arhitectul Pavel Popescu.

Imagine indisponibilă

În momentul de faţă, în România mai sunt 26 de cule: (în judeţele Vâlcea - 7, Argeş - 5, Gorj şi Mehedinţi - câte 4, Dolj - 3. Olt - 2, Teleroman - 1), patru case culă (3 în Gorj şi una în Mehedinţi) şi două turnuri (câte unu în Olt şi Dolj). 

Imagine indisponibilă

Cula din Cernăteşti a fost construită în secolul al-XVIII-lea de familia boierilor Cernătescu. În incinta Culei Cernăteştilor a fost amenajat un muzeu unde au fost aduse obiecte vechi de sute de ani. În clădire sunt anumite locuri din care poţi vedea în exterior, fără ca din afară să te vadă cineva.  

Cula din Cernăteşti se află într-o stare bună de conservare. De-a lungul timpului aici au avut loc lucrări de reparaţii. Maria Ioana Cernătescu, ultimul descendent al familei Cernătescu, a donat muzeului şi bisericii din sat suma de 40.000 de lei. Banii au provenit din vaîzarea tablourilor semnate chiar de Maria Ioana Cernătescu.  

Cula de la Alămj a fost ridicată în anul 1764 de către postenicul Barbu Poenaru şi este situată la 20 de kilometri de Craiova. Construcţia a fost transformată în anul 1934 în şcoală. 

Cula din comuna doljeană Brabova este situată la 35 de kilometri de Craiova, însă în momentul de faţă este revendicată de unul dintre moştenitorii boierilor care au construit-o.    

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite