Craiova: Un fost deţinut politic cere un milion de euro pentru fiecare an petrecut în închisorile comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Un fost deţinut politic cere un milion de euro pentru fiecare an petrecut în închisorile comuniste
Craiova: Un fost deţinut politic cere un milion de euro pentru fiecare an petrecut în închisorile comuniste

Craioveanul Augustin Pop a povestit reporterilor "Adevărul" cumplitele momente prin care a trecut în beciurile comuniste. Fostul deţinut politic cere acum statului român 6,5 milioane euro, câte un milion pentru fiecare an petrecut în temniţă.

CITEŞTE ŞI:

EXCLUSIV/ Un oltean cere statului român despăgubiri de 6,5 milioane euro

„Ce-ai făcut, banditule? Te-ai răzvrătit contra sistemului? Nenorocitule, o să putrezeşti în închisoare că ţi-a trebuit să unelteşti împotriva partidului!“ Aşa a început, într-o noapte de februarie, în urmă cu peste 50 de ani, drama lui Augustin Pop, pe atunci un tânăr braşovean care abia ieşise de pe băncile şcolii.
„Lucram ca electrician în Braşov şi într-o zi au venit la mine nişte băieţi şi mi-au spus că sunt aşteptat la Sfatul Popular. M-au băgat în maşină şi dus am fost. M-au judecat că am fost împotriva colectivizării, dar nici acum nu ştiu cine m-a turnat“, povesteşte bărbatul de 70 de ani, care locuieşte acum în Craiova.

După o perioadă de câteva luni de anchetă, timp în care era bătut în fiecare zi până la sânge ca să recunoască „crima de uneltire contra ordinei sociale“, Pop povesteşte că ajunsese să îşi dorească să fie condamnat ca să scape de tortură. „M-au ţinut în sânge şi cu buzele umflate pe toată perioada anchetei şi când, în sfârşit, a venit condamnarea din mai, a fost ca o eliberare pentru mine. Îmi dăduseră 16 ani de muncă silnică, şase ani de degradare civică şi îmi confiscaseră toată averea“, a spus Augustin Pop.

image

Eliberat după şase ani

Au urmat ani petrecuţi la Gherla, apoi în lagărele din zonele de mlaştină ale Deltei, unde a văzut ororile comunismului în cele mai cumplite imagini. „Deţinuţii mureau pe capete din cauza malariei şi tuberculozei. Tăiatul stufărişului se făcea numai iarna şi eram nevoiţi să stăm la temperaturi de sub zero grade, cu apa până la brâu. Pe o parte, ne îmbarcau să mergem să tăiem stufăriş, pe de alta aruncau morţii în apă. În fiecare zi eram tot mai puţini“, îşi aminteşte Pop. Delta era de fapt un lagăr de exterminare pentru "contrarevoluţionari", cei care avuseseră îndrăzneala să se revolte împotriva partidului. "Eram obligaţi să ne facem norma zilnică de 15 snopuri care trebuiau să aibă fiecare câte 50 de kilograme. Niciodată nu trebuia să atingi pământul cu snopul. Dacă te împiedicai erau câini special antrenaţi care te muşcau de călcâie", a spus Pop.

Ca să se „refacă“ după anii petrecuţi la Periprava în Deltă, l-au dus la Jilava, unde au urmat alţi ani de „tratament“. Şi apoi a venit ziua de 31 iulie 1964, când a fost eliberat, la şase ani şi jumătate de când fusese închis. Aproape că nu îi venea să creadă că a scăpat.

Stai pe craiova.adevarul.ro pentru a afla cum s-a hotărât bărbatul să meargă în instanţă şi ce dovezi i-a cerut statul în acest caz.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite