Craiova:Şcolile doljene, fără autorizaţii de funcţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova:Şcolile doljene, fără autorizaţii de funcţionare
Craiova:Şcolile doljene, fără autorizaţii de funcţionare

Aproape jumătate din unităţile şcolare din Dolj nu au obţinut autorizaţie de funcţionare. Cauzele sunt lipsa apei curent în incinte şi grupurile sanitare care nu respectă normele prevăzute şi fosele septice.

Cu doar câteva zile înainte de începere şcolii, starea unităţilor din judeţul Dolj este deplorabilă. Un raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, comandat prin ordinul prefectului de Dolj, indică faptul că o bună parte din numărul grădiniţelor, şcolilor şi liceelor nu sunt pregătite deloc pentru începerea anului şcolar.

Nu ai bani, nu ai autorizaţie


Principala concluzie îngrijorătoare la care au ajuns inspectorii IŞJ Dolj ar fi că din cele 619 unităţi şcolare, 285 nu deţin autorizaţie de funcţionare. În raportul respectiv se precizează că în majoritatea cazurilor grupurile sanitare nu respectă standardele impuse, în 90 la sută dintre acestea toaletele fiind situate în afara clădirilor. Se pare că situaţia actuală a fost provocată de lipsa banilor. Directorii şcolilor nu au reuşit să obţină autorizaţii din pricina fondurilor insuficiente. „Starea precară a grupurilor sanitare este determinată de lipsa fondurilor pentru reparaţii şi modernizare. Echipele de control au cerut managerilor unităţilor să se implice cât mai rapid în identificarea posibilităţilor de funcţionare“, se arată în raport.

Zece şcoli nu se deschid din cauza lucrărilor întârziate


Nici la capitolul reparaţii situaţia nu este mai îmbucurătoare. Cu câteva zile înainte de începerea şcolii, din cele 43 de unităţi unde s-au executat lucrări de reabilitare, doar în 17 au fost finalizate. „În 16 unităţi lucrările sunt executate în proporţie de 85-90% iar pentru 10 nu au fost finalizate, fiind programate să se încheie până la sfârşitul anului“, se mai arată în document. În cazul elevilor din cele 10 unităţi nereabilitate, anul şcolar va începe în alte spaţii decât localurile proprii.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite