Craiova: Se pregătesc disponibilizări în primării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Se pregătesc disponibilizări în primării
Craiova: Se pregătesc disponibilizări în primării

Autorităţile centrale au ameninţat primăriile cu organigrame supradimensionate că nu vor mai primi bani de investiţii. Mai mulţi edili din Dolj vor să dea afară oameni din primării din cauza greutăţilor financiare.

Criza economică dă iama şi în primăriile doljene. Mai mulţi gospodari-şefi din judeţ au anunţat că vor face disponibilizări masive de personal din cauză că nu îşi mai pot permite să plătească atâţia oameni din bani publici, dar şi pentru că guvernanţii au ameninţat că administraţiile locale cu prea mulţi funcţionari nu vor mai primi fonduri pentru derularea investiţiilor. De altfel, autorităţile centrale au cerut Prefecturii Dolj o situaţie cu angajaţii primăriilor din judeţ, în perspectiva stabilirii standardului de cost pentru fiecare administraţie locală la nivel naţional. Practic, în funcţie de numărul de locuitori, comunităţile locale vor primi doar atâţia bani cât necesită pentru a-şi putea desfăşura activitatea în condiţii decente. Cei mai mulţi angajaţi sunt la Primăria Craiova, peste 500 de oameni, însă edilul-şef Antonie Solomon a anunţat deja că nu va da afară nici în ruptul capului vreun om de la Primărie, având în vedere că municipiul are o populaţie de peste 300.000 locuitori.

Concedieri pentru a prinde banii de la centru

Deşi deocamdată nu s-a pus problema concedierii funcţionarilor care încarcă organigrama, mai mulţi primari spun că vor pune pe liber o parte din angajaţi pentru că nu îşi permit să-i mai ţină pe toţi pe banii contribuabililor. „Stăm foarte prost cu banii şi am văzut că sunt discuţii să mai dăm afară din oameni. O să dau şi eu afară câţiva pentru că nu-mi convine să rămân fără banii pe care mi-i dau de la centru”,a spus edilul-şef din Coţofenii din Faţă, Constantin Cîrciumaru, acesta precizând că din cei 18 angajaţi se gândeşte să disponibilizeze doi-trei oameni.

20% din angajaţii Primăriei Băileşti vor fi disponibilizaţi

La Băileşti, autorităţile locale vor să dea afară cel puţin 20% din angajaţi pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. Primarul Costel Pistriţu a declarat că va face o evaluare a angajaţilor pentru a vedea câţi dintre aceştia sunt indispensabili şi va da afară oameni pentru eficientizarea activităţii în primărie. „Lunar  cheltuim sute de mii de lei pe salarii, este foarte mult şi ne afectează. Legea spune că atunci când intri în insolvenţă, primarul e tras pe dreapta şi se constituie o comisie care desemnează un auditor. Eu vreao să fac o evaluare şi, în funcţie de aceasta, vom disponibiliza minim 20% din cei 80 de angajaţi ai Primăriei”, a spus Costel Pistriţu.


Numărul optim de funcţionari din primării


Localităţi cu până la 1500 locuitori-12 angajaţi
Localităţi cu 1500-3000 locuitori-14 angajaţi
Localităţi cu 3000-5000 locuitori-16 angajaţi
Localităţi cu 5000-10.000 locuitori-21 funcţionari
Localităţi cu 10.000-20.000 locuitori-24 funcţionari

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite