Cum a fost „răsplătit” un poliţist atacat cu securea la o intervenţie pentru salvarea unei fete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agentul şef Cristian Ivancea, IPJ Dolj FOTO / Facebook Cristian - Florin Ivancea
Agentul şef Cristian Ivancea, IPJ Dolj FOTO / Facebook Cristian - Florin Ivancea

Polţistul din judeţul Dolj spune, într-o scrisoare către Sindicatul „Mihai Viteazul”, că s-a simţit abandonat de către superiorii săi din Dolj care, după incident, nici măcar nu l-au întrebat dacă se simte bine. Poliţistul încerca să salveze o minoră care sunase la 112

Povestea a ieşit la iveală după 4 luni, abia când poliţistul care a fost nevoit să tragă patru focuri de armă ca să se salveze le-a trimis o scrisoare colegilor de la Sindicatul „Mihai Viteazul”, în care a povestit tot ceea ce a trăit.

"Sunt agent şef de poliţie Ivancea Cristian Florin şi îmi desfăşor activitatea în cadrul I.P.J Dolj, Secţia 15 Poliţie Rurală Filiaşi, Postul de Poliţie Scaeşti, având funcţia de ajutor şef post. Pe lângă funcţia pe care o deţin sunt căsătorit şi am doi copii în vârstă de 5 ani, respectiv 2 ani. În data de 02.10.2020, în timp ce mă aflam în exercitarea atribuţiunilor de serviciu am fost sesizaţi prin  SNUAU 112 de o  persoană  minoră din comuna Braloştiţa, cu privire la aceea că tatăl său a agresat-o fizic. În urma verificărilor efectuate am stabilit că agresorul şi familia sa se aflau în carantină ca urmare a întoarcerii din Spania. La faţa locului, persoana în cauză a devenit recalcitrantă şi violentă verbal, iar in cele din urmă a luat o secure şi a ieşit în stradă adresându-mi ameninţări şi încercând să mă lovească cu securea. Văzând că integritatea corporală şi viaţa mea sunt puse in pericol, am făcut somaţie legală, respectiv l-am atenţionat verbal, apoi am folosit armamentul din dotare, trăgând 2 focuri de avertisment. Întrucât acesta a continuat să se îndrepte cu securea în direcţia mea, am tras 2 focuri spre membrele inferioare ale agresorului, lovindu-l de 2 ori in piciorul drept:, a povestit agentul şef.

Agresorul nu prezenta pericol public"

Poliţisul a dezvăluit şi ce s-a întâmplat ulterior. „Am anunţat imediat evenimentul, dar cu toate că evenimentul a fost filmat de colegul de patrulă cu body-cam-ul din dotare, agresorul nu a fost reţinut pentru că se afla în #CARANTINA şi trebuia să-i asigure PAZA LA SPITAL, iar după ce a ieşit din carantină a fost pus sub control judiciar că NU prezenta pericol public", a scris poliţistul în scrisoarea trimisă sindicatului din care face parte.

„Nimeni nu m-a întrebat cum mă simt, dacă sunt bine"

„Stau şi mă întreb dacă acesta ameninţa un procuror sau judecător, aceeaşi măsură era luată? Sau dacă mă lovea cu securea era lăsat tot în libertate, pentru că se afla în carantină? Imediat după ce am anunţat evenimentul am fost sunaţi cu privire la cele întâmplate, dar toate aceste persoane ne-au întrebat dacă agresorul este bine şi câte focuri cu  armamentul din dotare am tras, fără să fim măcar întrebaţi daca noi suntem bine, sau dacă noi am păţit ceva. La 3 zile după acest incident, în timp ce mă aflam la domiciliu am fost sunat de un psiholog din cadrul I.P.J. Dolj, pentru a mă consilia, explicându-mi că nu mă pot deplasa la I.P.J. Dolj pentru a discuta, pentru că trebuie să port mască de protecţie şi după o discuţie telefonică de 3-4 minute în care am văzut “implicarea”, am fost de acord să mi se trimită la secţie un angajament din care să rezulte că am fost consiliat. Şi ce mi s-a părut “normal” e ca nici psihologul nu m-a întrebat dacă sunt bine. În luna decembrie am scos activitatea şi am fost la factorii de conducere şi mi s-a spus să-mi fac notă de fundamentare singur şi să o trimit la I.P.J.Dolj, dar în luna martie, pentru că acum este prea târziu, iar la salariu de merit este "greu". Am plecat “mulţumit”, zicându-mi că asta e România, dar “mulţumirea” a continuat în data de 09.02.2021... Judecătoria Filiaşi a dat sentinţa ---- SUSPENDARE ------:, a spus agentul şef  Cristian Florin Ivancea.

Întrebările poliţistului

"În momentul de faţă stau şi mă întreb de ce agresorul nu a fost arestat preventiv pentru a vedea ce se întâmplă dacă vrei să loveşti cu securea un poliţist şi pentru a-l descuraja pe viitor să comită acest gen de fapte? 

Cum pot să-mi desfăşor activitatea având în vedere că localitatea de unde este agresorul este pe raza mea de competenţă şi la doar 4 km de domiciliul meu? Cum va reacţiona data viitoare când o să ne întâlnim, având în vedere pedeapsa “aspră” pe care a primit-o? Mai pot să mă duc la sesizări împotriva acestuia? De ce nu a fost mediatizat cazul având în vedere că desistări de 200 lei şi braconaje piscole sunt mediatizate, iar unii colegi pentru acest gen de fapte eroice au primit salariu de merit? Eu cred că trebuia mediatizat, să fie dat un exemplu, iar populaţia să vadă ce se întâmplă dacă vrei să loveşti un poliţist cu securea, astfel încât să-i descurajeze, dar cu măsurile luate în cazul meu mai mult încurajează. Ce se întâmpla dacă eu greşeam cu ceva? Mai lucram în poliţie? Aaaaaaa, am uitat. Am fost şi cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunii de “purtare abuzivă” şi mi s-a dat clasare. În momentul de faţă, vă întreb, cum pot să-mi desfăşor activitatea în siguranţă? Ce se întâmpla dacă nu eram atent şi nu-mi dădeam seama la timp şi eram lovit cu securea, cine îmi creştea copiii sau cu ce mă ajuta instituţia în care lucrez de 14 ani şi care e motivaţia să muncesc în continuare, ştiind că viaţa mea şi a familiei mele e în pericol? Ştiu că lucrez la un post de poliţie, sau la “ţară” cum se vorbeşte despre lucrătorii de la posturi, dar trebuie să ştiţi că aici se lucrează pe toate liniile de muncă, sunt lucrători buni, care se implică în activitatea pe care o fac şi ar trebui mai mult respectaţi. Ataşez în continuare o parte a filmării cu cele întâmplate, filmare care a fost ataşată la dosarul penal, dar pentru a o vedea in întregime se poate solicita la I.P.J. Dolj, unde a făcut senzaţie, precum şi sentinţa Judecătoriei Filiaşi, în urma căreia am rămas cu un gust amar. Vă mulţumesc!", şi-a încheiat mesajul poliţistul doljean.

  

Mulţi poliţişti din ţară au reacţionat dur când au văzut imaginile făcute publice de Sindicatul Mihail Viteazu: „Nu se poate aşa ceva, colegul tău e ameninţat şi tu stai în maşină şi filmezi? Ruşine să-ţi fie! Nu te poţi numi poliţist", au comentat mai mulţi colegi de breaslă după ce au văzut filmuleţul.

„De la început şi până la sfârşit, toţi au dat dovadă de o mare nesimţire. Nu poţi să te porţi în halul ăsta. Colegul nostru putea să lase orfani doi copii, putea să fie schilodit pe viaţă, se putea întâmpla o tragedie. Grija celor din birouri era una singură: câte focuri s-au tras şi cum se simte agresorul. Pe el, pe poliţistul care trâise ce trăise, nimeni nu l-a întrebat dacă e bine, cum se simte. Din păcate, asta se întâmplă când la comanda poliţiei române se află oameni care habar nu au ce înseamnă această meserie", a declarat Marius Bărbulescu, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor "Mihai Viteazul".

Vă recomandăm să citiţi şi:

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite