FOTO Un craiovean a inventat un aparat care va revoluţiona chirurgia. Radiocauterul oltenesc nu lasă cicatrici după operaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inginerul Emil Godeanu (59 de ani) a primit medalia de aur la Salonul Internaţional. Radiocauterul la care craioveanul lucrează de şase ani şi în care a investit 160.000 de euro permite realizarea de operaţii mult mai uşor în toate domeniile chirurgicale.

Bărbatul care a lucrat ca inginer la Electroputere a început să facă aparatură medicală în urmă cu mai bine de 15 de ani. A realizat aparate de cromoterapie, electroterapie şi pentru fizioterapie, cu trecerea anilor deschizându-şi un cabinet medical în Bănie ca să „nu mai lucreze pentru alţi medici“. Deşi proiectul de realizare a unui radiocauter performant a demarat în urmă cu şase ani, abia în 2007 a fost finalizat primul prototip.

„Primul aparat funcţiona la doar 500 de kilohertzi, iar acesta prezentat la Geneva merge la 4 megahertzi. În ultimii ani am lucrat la mai multe prototipuri, cel mai recent, OMNIA  RF4-300, fiind şi cel mai performant“, explică olteanul.

image

O operaţie cu radiocauterul nu lasă cicatrici

Radiocauterele sunt utilizate în medicină, fiind utile la realizarea mult mai uşor a diferitelor operaţii prin folosirea undelor radio, o tehnică mai apreciată decât cea cu laser. Spre deosebire de alte radiocautere, invenţia craioveanului are timp de funcţionare nelimitat, îi poate fi reglată puterea în timpul operaţiei şi poate fi conectată la unităţi de intervenţie laparoscopice.

„Radiocauterele care sunt pe piaţă funcţionează timp de 10 secunde, iar 30 de secunde rămân în stand-by. Vă daţi seama ce înseamnă pentru un chirurg să lucreze 10 secunde, iar 30 de secunde să aştepte. Cel construit de mine funcţionează nelimitat. La noi în ţară sunt doar câteva radioucatere, dar nu sunt performante“, susţine Emil Godeanu. 

image

Stai pe craiova.adevarul.ro pentru a afla obstacolele pe care le-a întâmpinat craioveanul pentru a ajunge la Geneva!

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite