Campionii şpăgii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Antonie Solomon ar fi primit 50.000 de euro pentru a elibera o autorizatie de construire. Foto: Victor C. Boldîr
Primarul Antonie Solomon ar fi primit 50.000 de euro pentru a elibera o autorizatie de construire. Foto: Victor C. Boldîr

Corupţia pare să fi devenit o piatră de temelie pentru unii funcţionari ai statului din Bănie în ultimii ani. Numărul dosarelor de corupţie instrumentate de Serviciul Judeţean Anticorupţie a crescut cu 25 la sută în 2011 faţă de anul trecut.

Mita variază de la judecători, medici, primari până la simpli poliţişti locali, aceştia ajungând să ceară bani pentru a scăpa de probleme oameni certaţi cu legea sau simpli cetăţeni. Potrivit reprezentanţilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, în ultimii cinci ani au fost instrumentate peste 300 de dosare în care autorităţi sau oameni angajaţi de stat să îmbunătăţească viaţa oamenilor de rând au cerut mită pentru a-şi face datoria sau pentru a rezolva părtinitor anumite dosare. Şpaga porneşte de la 50 de lei în cazul unor simple încălcări ale Codului Rutier până la mii de euro. „Numai în primele nouă luni ale acestui an am instrumentat 54 de dosare. Domeniile sunt diferite: de la cadre ale Ministerului Administraţiei şi Internelor până la primari, cadre medicale, şi chiar dascăli din învăţământul superior craiovean”,a precizat comisar-şef Ionel Gone, şeful SJA Dolj.

Funcţionarii statului nu au ţinut la „blazon” şi au fost gata să accepte chiar şpagă în „natură” atunci când a fost vorba de rezolvarea unor dosare. Costel Caragea, ajutorul şefului de post din comuna doljeană Celaru a fost reţinut pentru trafic de influenţă şi mită. Acesta i-a cerut unui bărbat, la 3 octombrie 2010, 500 de euro pentru a-i rezolva un dosar, însă a vrut şi şase kilograme de brânză. Dosarele răsunătoare de corupţie din ultimii ani au presupus însă şi o mită foarte mare.
„ADS” a realizat un top al şpăgilor cerute în ultimii ani în Craiova, în fruntea căruia se regăseşte chiar edilul-şef Antonie Solomon. Primarul a fost acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Piteşti că ar fi primit 50.000 de euro mită de la omul de afaceri argeşean Cornel Penescu pentru a-i elibera firmei deţinute de acesta autorizaţia de construire a hipermarketului PIC. Deşi edilul a fost trimis în judecată anul trecut, procesul pe fond aflat pe rolul instanţelor gălăţene a suferit amânare după amânare.

Un alt caz de corupţie răsunător este cel în care au fost arestaţi doi cunoscuţi judecători craioveni: Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu, dar şi doi avocaţi. În timp ce „onorariul” avocaţilor pentru intermedierea obţinerii unei sentinţe mai blânde într-un caz de înşelăciune în care erau inculpaţi trei deţinuţi din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Craiova era de câte 3.500 de euro, Bogdan Diaconescu ar fi primit suma de 15.000 de euro, iar 20.000 de euro au fost găsiţi de oamenii legii într-un apartament închiriat de magistratul Laurenţiu Anghel.

Află ce funcţionar al statului se află pe locul al treilea în topul şpăgilor astăzi, din

image

Săptămânalul conţine reportaje, dezvăluiri şi poveşti de viaţă interesante, costă 1,4 lei şi se găseşte de astăzi la toate chioşcurile de ziare din oraş!

Craiova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite