Cine vrea privatizarea Salubrităţii? Activitatea de colectare şi transport a gunoiului din Bănie va fi scoasă la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măturătorii Salubrităţii mai pot mătura doar un an străzile oraşului. Foto: arhivă
Măturătorii Salubrităţii mai pot mătura doar un an străzile oraşului. Foto: arhivă

Măturătorii societăţii de salubritate din subordinea consiliului local au zilele numărate pe străzile Craiovei. SC Salubritate Craiova nu şi-a putut lua licenţa din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) şi în prezent se zbate să mai poată funcţiona încă un an, cu o licenţă provizorie.

La baza tuturor problemelor apărute stă hotărârea consiliului local prin care firmei i-a fost delegată gestiunea serviciului de salubritate pe 49 de ani, considerată fără temei de ANRSC. Potrivit legii, durata trebuia să fie aceea de amortizare a investiţiilor şi niciuna dintre acestea nu era mai mare de câţiva ani.
Cel puţin suspect este faptul că, înainte de a ajunge la ANRSC, documentul a trecut prin mâinile a zeci de jurişti, iar hotărârea aleşilor locali a primit viza de legalitate din partea prefecturii. Pe de altă parte, şi lentoarea cu care ANRSC a solicitat clarificări ridică semne de întrebare, tergiversarea fiind principala cauză pentru care SC Salubritate nu a putut remedia erorile în timp util. Potrivit actelor de la dosarul de licenţiere, ANRSC a solicitat clarificări asupra contractului de delegare a gestiunii abia după 20 noiembrie, cu câteva zile înainte de expirarea termenului pentru acordarea licenţei. De asemenea, există suspiciuni şi în privinţa dreptului ANRSC de a solicita nota de fundamentare care a stat la baza stabilirii duratei contractului de delegare, având în vedere că, potrivit juriştilor doljeni, acesta este perfect legal.

Greşelile, făcute după ceas elveţian

De altfel, toţi paşii urmaţi în demersul pentru obţinerea licenţei par să indice faptul că a existat un real interes ca Salubritatea să se zbată pentru supravieţuire pe o piaţă pe care deţine monopol. Hotărârea Consiliului Local Craiova prin care este aprobat contractul de delegare a gestiunii nu mai poate fi modificat, în sensul scurtării perioadei de delegare pentru că este nul, iar Consiliul Local nu mai poate aproba un nou contract de delegare a gestiunii prin încredinţare directă pentru că nu ar fi legal. Potrivit legii, o asemenea decizie poate trece prin CL o singură dată.
Firma a ajuns astfel să nu mai poată lua licenţa în termenul de 90 de zile de la semnarea contractului de delegare, iar documentul a devenit nul de drept. „Hotărârea prin care a fost aprobat însă contractul îşi produce însă în continuare efectele până când consiliul local constată nulitatea lui”, a spus Iulian Băndoiu, directorul Direcţiei Tehnică, Licenţe din cadrul ANRSC.


Se vrea privatizarea?


Firma de salubritate a aplicat în cursul acestei săptămâni pentru obţinerea licenţei provizorii. Obţinerea atestatului va permite consiliului local să delege activitatea de salubritate, în regim de urgenţă, firmei din subordinea sa. ANRSC  e de părere că singura soluţie pentru rezolvarea definitivă a situaţiei este scoaterea la licitaţie a activităţii de salubrizare. "ANRSC a comunicat reprezentanţilor Primăriei Craiova că singura soluţie pentru prestarea, în continuare, a serviciului de salubrizare în municipiu constă în organizarea unei licitaţii şi desemnarea unui ofertant câştigător, în conformitate cu dispoziţiile art. 40 din Legea serviciilor comunitare nr. 51/2006", se arată într-un răspuns oficial remis redacţiei şi semnat de preşedintele ANRSC, Mircea Matei.
Edilul-şef Antonie Solomon a declarat ieri pentru „Adevărul” că ANRSC a pus frână  schimbului de documente cu SC Salubritate Craiova. „Au făcut-o cu bună ştiinţă (ANRSC-nr.). Cred că sunt presiuni ale Comisiei Europene pentru închiderea capitolelor de mediu dar este posibil să fi fost şi alte interese la mijloc, legate de privatizarea serviciului”,a spus Solomon. Directorul Salubritate Craiova, Flavius Sirop, a declarat că va lămuri toate aspectele într-o conferinţă de presă organizată după obţinerea licenţei, document ce ar putea fi obţinut chiar vineri.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite