Craiova are un regulament al culorilor pentru fațade. Proprietarii care nu îl respectă riscă amenzi usturătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fațadele blocurilor vor fi reabilitate în întregime sau deloc. Foto: arhivă
Fațadele blocurilor vor fi reabilitate în întregime sau deloc. Foto: arhivă

Consilierii locali din Bănie au adoptat joi Regulamentul local de urbanism referitor la cromatica fațadelor, după mai bine de o jumătate de an timp în care propunerea a fost introdusă pe ordinea de zi a ședințelor și apoi retrasă.

Aleșii locali au decis joi să voteze pentru Regulamentul propus de consilierul Emilian Ștefîrță deși, peste ordinea de zi a ședinței, a fost introdus un proiect asemănător inițiat de această dată de edilul-șef Antonie Solomon. Câștig de cauză în fața aleșilor a avut Ștefîrță, arhitectul propunând o cromatică strictă pentru fațade dar și amenzi drastice.

Fațadele, vopsite doar în culori pastelate


Regulamentul adoptat joi prevede că proprietarii clădirilor pot vopsi fațadele doar în culori pastelate cu parametri de culoare minimă 230 în codul de culoare RGB (Red/Green/Blue). “Se vor utiliza combinații din nuanțe diferite ale aceleiași game cromatice. Se vor evita culorile închise, stridente sau saturate”, se arată în regulament, documentul arătând însă că pot fi utilizate tonuri închise în limita a 20% din fiecare fațadă luată distinct. O altă prevedere importantă este aceea că reabilitarea clădirilor nu se va mai putea face parțial, ci doar în întregime.
În cazul unor clădiri cu valoare arhitecturală deosebită se pot admite excepții dar doar dacă acestea sunt solicitate comisiei tehnice de pe lângă primărie sau comisiei de specialitate de la Ordinul Arhitecților.


Sunt exceptate de la prevederile regulamentului clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, clădirile aflate în curs de reabilitare sau cele care au fost deja renovate, clădirile clasate sau în curs de clasare ca monumente istorice și clădirile istorice la care intervențiile se înscriu în limitele legii monumentelor.
Regulamentul prevede și amenzi pentru cei care nu țin cont de regulile primăriei, sancțiunile urmând să fie aplicate de Poliția Locală. Nerespectarea cromaticii pentru fațade sau pentru tâmplărie și învelitori va fi amendată cu 3.000 de lei, în timp reabilitarea parțială a unei clădiri sau renovarea fără a avea la bază un proiect tehnic cu amenzi cuprinse între 3.000 și 10.000 de lei.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite