Vrei să pleci la muncă în străinătate? Vezi aici ce trebuie să faci să nu fii păcălit de firmele de plasare a forţei de muncă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disperarea îi determină pe mulţi doljeni să cadă în plasa unor persoane sau societăţi comerciale care susţin că le pot găsi ceva de muncă în străinătate.

Mânaţi de dorinţa de a face un ban cinstit, oamenii uită să se informeze dacă firma la care apelează şi căreia îi plătesc un comision gras este înregistrată. Lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă susţin că, din cauza lipsei de bani, oamenii se lasă mai uşor pe mâna celor care şi-au făcut o adevărată afacere din  plasarea ilegală a forţei de muncă în străinătate şi, de multe ori, ajung să plece la adresele din străinătate indicate de ţepari, unde nu găsesc pe nimeni. Alte cazuri cu care se confruntă inspectorii ITM sunt acelea în care oamenii ajung să lucreze în ţări din Europa de Vest dar nu în condiţiile de cazare şi masă promise iniţial.
În Dolj sunt înregistrate în prezent zeci de firme care au ca obiect de activitate plasarea forţei de muncă în străinătate. Doar câteva dintre aceste mai sunt însă active. Pentru a verifica dacă firma la care doriţi să apelaţi este înregistrată la ITM, aşa cum prevede legea, puteţi intra pe site-ul itmdolj.ro. De asemenea, trebuie să intraţi la bănuieli dacă recrutarea este făcută de o persoană fizică sau de către o societate care nu are ca principal obiect de activitate  plasarea forţei de muncă în străinătate (cod CAEN 7810).
Contractul de muncă pe care plasatorul vi-l dă la semnat trebuie să conţină elemente-standard precum: funcţia, natura şi durata angajării; timpul de muncă şi de repaus; programul de lucru, salariul lunar şi datele de plată a acestuia; sporuri, ore suplimentare; durata, modul de acordare şi drepturile băneşti aferente concediului de odihnă; acordarea de despăgubiri în cazul accidentelor de muncă sau al decesului; condiţiile de cazare sau, după caz, de închiriere a unei locuinţe şi de asigurare a hranei; taxele, impozitele şi contribuţiile asupra veniturilor angajaţilor români, asigurându-se evitarea dublei impuneri sau a dublei perceperi de contribuţii de asigurări sociale; obligaţiile angajaţilor în străinătate.Agentul trebuie să asigure încheierea contractelor individuale de muncă şi în limba română.
Comisioanele plătite de cei care vor să plece la muncă în afara ţării le vor restituite parţial sau integral dacă firma nu reuşeşte să le găsească de lucru în termenul stabilit prin contract sau dacă beneficiarul renunţă la servicii înainte de expirarea contractului de mediere. Nu se pot percepe alte taxe în afara celei de mediere prevăzută de legea 156/2000.

Craiova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite