Pensionarii invalizi din Dolj, decimaţi de controale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Genunche a fost chemat de comisia de expertiză din cadrul Casei de Pensii pentru reexaminare
Ion Genunche a fost chemat de comisia de expertiză din cadrul Casei de Pensii pentru reexaminare

Verificările demarate anul trecut de Casa de Pensii în rândul pensionarilor pe caz de boală au redus considerabil numărul acestora. 1.000 de persoane şi-au pierdut statutul de pensionar cu grad de invaliditate.

Trierea bolnavilor închipuiţi care stăteau acasă încasând pensie de la stat a început în vara anului trecut. Cu scandal. Suprapunând baza de date cu pensionarii pe caz de boală cu cea a angajaţilor care plătesc contribuţii sociale s-a constatat că unii doljeni, mai privilegiaţi, au reuşit să rămână şi cu pensie cu grad de invaliditate şi cu statut de angajat, unii chiar la stat.
 
Controalele nu au fost privite cu ochi buni de bolnavi. Ion Genunche, de 57 de ani, din comuna Goeşti, suferă de ani buni de ciroză şi crede că nu e normal să fie pus pe drumuri de autorităţi. „Am fost operat de ulcer duodenal, am probleme la rinichi şi ciroză. De cinci ani sunt pensionat pe caz de boală. Pensia mea este de 700 de lei, însă aproape jumătate se duc pe medicamente. Plus că acum, la examinare, mai cheltui vreo 200 de lei cu analizele obligatorii. Noi, cei care suntem bolnavi de-adevăratelea, ar trebui să ni se dea pensionare definitivă, nu revizuibilă”, este de părere bărbatul.

Tot mai puţini doljeni se pensionează pe caz de boală

Din iulie anul trecut şi până la sfârşitul lunii iunie a acestui an, aproape 7.300 de pensionari supuşi revizuirii medicale la şase luni au fost încadraţi pe un grad de invaliditate inferior. Alte aproape 1.000 de persoane au fost depensionate, medicii constatând că aceştia au redobândit, brusc, capacitatea de muncă. Concomitent, datorită noii legislaţii în vigoare, tot mai puţini doljeni au decis să ceară pensionarea pe caz de boală. De la începutul anului şi până la sfârşitul lunii august, la Casa de Pensii Dolj au fost admise 428 de dosare, la jumătate faţă de anul trecut. Conducerea instituţiei susţine că oamenii şi-au făcut socotelile şi le-a dat cu minus. „Deşi au aviz favorabil pentru încadrare în grad de invaliditate, vechimea în muncă realizată de solicitant este mai mică decât stagiul de cotizare necesar prevăzut de lege, în raport cu vârsta”, se arată într-un răspuns oficial al Casei Judeţene de Pensii Dolj. Asta înseamnă că, deşi s-ar încadra în prevederile legale, doljenii cu vechime mică în muncă nu depun cereri de pensionare pentru că ar primi foarte puţini bani.
De altfel, numărul celor care beneficiază de pensie pentru un grad de invaliditate a scăzut faţă de anul trecut cu aproape 4.000, pensionarii pe caz de boală ajungând în prezent la 37.000. 30.000 dintre aceştia au fost controlaţi de anul trecut şi până acum.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite