Oltenii se încălzesc cu "iarba elefantului". Cum învață sătenii din regiune să își asigure singuri peleții pentru iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătenii vor cultiva planta pentru a fabrica apoi peleții pentru încălzire. Foto: arhivă
Sătenii vor cultiva planta pentru a fabrica apoi peleții pentru încălzire. Foto: arhivă

Sătenii din mai multe comunități locale din Oltenia vor învăța să fabrice peleți pentru a-și asigura singuri încălzirea pentgru iarnă, în cadrul unui proiect al Asociației pentru Relații și Dezvoltare Comunitară.

Pe lângă activitățile de informare și consiliere, asociația își propune să învețe sătenii din mai multe comune din Oltenia să fabrice peleți pentru încălzire, produși din "iarba elefantului", plantă pe care oamenii din zonele rurale alese de ARDC o vor cultiva, susțin reprezentanții ARDC, care au lansat ieri la Craiova proiectul "Valea ECO-Oltețului". Uscată şi mărunţită, din această plantă se pot produce peleţi sau brichete pentru încălzire, cu grad redus de umiditate şi mai ieftine decât cele din lemn. Avantajul acestei plante ţine de faptul că nu e pretenţioasă, putând fi cultivată pe orice teren unde se cultivă porumb, adică aproape în toate zonele din România.

În proiect sunt implicate Primăria  Oboga din Olt, Primăria Laloşu din Vâlcea , Primăria Făureşti din Vâlcea, Şcoala Mologeşti din Vâlcea, Şcoala Făureşti, Şcoala Oboga și Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară  Laloşu.

Sătenii vor realiza un atelier pentru fabricat peleţi prin realizarea unei culturi de Miscanthus Giganteus (Iarba Elefantului) dar și o cameră de uscare.

Proiectul se desfăşoară în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2012 şi este finanţat de "Programul de Granturi Mici al Fondului Global de Mediu (GEF SGP), implementat de PNUD"/“The GEF Small Grants Programme (GEF SGP).


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite