FOTO Muzeu pe model „Antipa“ în Bănie. Vezi cum vor arăta expoziţiile din cadrul Secţiei de Ştiinţe ale Naturii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe situri din Oltenia sunt reconstituite la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei
Mai multe situri din Oltenia sunt reconstituite la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei

Craiovenii vor putea călători cu mijloace moderne în urmă cu milioane de ani, printre sute de fosile adunate din întreaga Oltenie.

Elefantul de la Leu, de acum 1,6 milioane de ani, mastodontul de la Stoina, şi el de aproape două milioane de ani, ursul de peşteră, descoperit la Baia de Fier, în Peştera Muierilor, sunt doar câteva dintre sutele de piese ce vor da viaţa expoziţiei „Oltenia Terra fosilis“ la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei.

Lucrările se apropie de final, urmează amenajarea expoziţiei

Click pe POZE pentru a vedea o GALERIE FOTO CU LUCRĂRILE DE LA „ŞTIINŢELE NATURII

Muncitorii dau zor să finalizeze lucrările la parterul unde, de luna viitoare, oamenii „vor putea descoperi viaţa în Oltenia din negurile timpului“, după spusele muzeografului Aurelian Popescu, cel căruia îi aparţine viziunea de prezentare a noii expoziţii.

„Toate piesele provin din regiunea noastră şi au fost adunate de-a lungul unui secol de mari specialişti ca CS Nicolăescu-Plopşor, Marin Demetrescu sau Ion Firu. Lucrează o întreagă echipă de butaforie, un arhitect şi muzeografi. Ne străduim să ilustrăm în ordine sistematică plante, vertebrate şi nevertebrate“, a povestit Aurelian Popescu.

Mai multe situri din Oltenia sunt reconstituite la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei
Noua expoziţie va fi o premieră în Oltenia
Noua expoziţie va fi o premieră în Oltenia

Click AICI pentru a vedea o GALERIE FOTO CU IMAGINI DIN MUZEU

Artiştii plastici fac mulaje ale siturilor de la Podari, Stoina şi Leu. Pe o frescă va fi reconstituit peisajul cuaternar, cu specii de mamifere din această ultimă perioadă din istoria geologică a Pământului, identificate în această parte de ţară, precum elefanţi, cai, boi, hiene, castori.

Un colţ interactiv, unde pe două mese cu aspect de stâncă se vor afla fosile de vertebrate şi nevertebrate, le va permite copiilor să atingă piesele. Întreaga atmosferă, creată prin jocuri de lumini, umbre şi sunet vine că întărească trecutul îndepărtat repovestit la muzeu pentru vizitatori.
Muzeografii se aşteaptă la un flux mare de vizitatori, la nivelul Craiovei, comparabil cu cel de la Muzeul Antipa la nivelul Bucureştiului. 

Este cu siguranţă o premieră în Oltenia şi cred că vom avea parte de un număr considerabil de oameni curioşi să descopere maniera specială de expunere de la Ştiinţele Naturii. Investiţiile se ridică la aproape 40 de miliarde de lei vechi, bani pe care Consiliul Judeţean i-a dat din bugetul propriu, pe un contract cadru, deoarece n-am găsit resurse pe fonduri europene. Este făcut totul după cum cere legea pe conservare şi microclimat“, a precizat Mihai Fifor, directorul Muzeului Olteniei.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite