Muzeul Brâncuşi prinde contur la Craiova. Proiectul va costa peste patru milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pavilionul "Brâncuşi" va fi situat în curtea Palatului Jean Mihail
Pavilionul "Brâncuşi" va fi situat în curtea Palatului Jean Mihail

Primul muzeu Constantin Brâncuşi din România va fi construit cel mai probabil la Craiova, autorităţile judeţene anunţând că au deja studiul de fezabilitate al proiectului.

Din documentul întocmit de unul dintre cei mai mari arhitecţi din România, Dorin Ştefan, reiese faptul că lucrările vor ajunge la o valoare de peste patru milioane de euro, iar obiectivul va fi unicat în România, fiind construit în întregime din sticlă sudată. Pavilionul Brâncuşi va fi amplasat în subteran în curtea Muzeului de Artă din Bănie, iar la suprafaţă vizitatorii vor vedea un cub de sticlă, o idee pe care însuşi Brâncuşi dorea să o pună în practică, forma urmând să îmbrace un ovoid de sticlă. În mijlocul oului din lamele va fi amplasată o „Pasăre măiastră”. „Proiectul este făcut de aşa natură încât oricine va veni să viziteze acest pavilion va trebui să parcurgă întreg Muzeul de Artă”,a spus preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. Potrivit arhitectului judeţului, Radu Pappa, firma de arhitectură a prezentat trei variante de proiect din care va fi aleasă cea mai convenabilă.
Construcţia pavilionului va începe, cel mai probabil, în 2013, autorităţile judeţene spunând că anul viitor vor încerca să identifice resursele financiare necesare. „Acest proiect intenționăm să-l facem pe fonduri europene. O să-l trimitem și la Ministerul Dezvoltării și-l vom pune în discuție și acolo, pentru că noi îl considerăm un proiect național. Dacă nu găsim posibilități, îl vom face pe banii noștri, renunțând la alte investiții”,a  spus Ion Prioteasa.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite