„Casa Pepenilor“, ajunsă groapa de gunoi a lubeniţelor. Ţăranii din Dăbuleni au ajuns să îşi arunce producţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii din Dăbuleni aruncă pe câmp marfa pentru care nu găsesc clienţi nici la preţuri de nimic. Localnicii se plâng că n-au scos nici măcar 30 la sută din banii investiţi, astfel că riscă să-şi piardă casele, puse gaj pentru credite.

Gheorghe Tălăban, de 62 de ani, din Dăbuleni, se ocupă de agricultură de mai bine de patru decenii. În această vară, vânzarea pepenilor a mers însă extrem de prost, astfel că se vede nevoit să arunce 80 la sută din producţie. „Vă daţi seama, marfa stă de zile bune în soare, astfel că deja s-a stricat. Îmi este ruşine că trăiesc în România! Ţara importă lubeniţă, iar noi, cei din Dăbuleni, suntem nevoiţi s-o aruncăm. Am tot lăsat la preţ, dar nici cu 30 de bani kilogramul nu mai cumpără nimeni. Păcat că un brand aşa de mare se duce pe apa sâmbetei“, a spus, revoltat, bărbatul. Pe câmpurile de la marginea oraşului putrezesc deja în soare zeci de lubeniţe, aruncate de producătorii din zonă.

Click pe poze pentru GALERIE FOTO cu zona în care ţăranii aruncă lubeniţele!

image



Localnicii văd astfel cum moare, ucisă de importuri, o afacere de care cei mai mulţi dintre ei depindeau pentru a-şi asigura existenţa. Au pornit de la suprafeţe mici, iar acum au ajuns să cultive zeci de hectare cu pepeni. Pentru asta, mulţi s-au împrumutat de la bănci şi n-ar fi crezut că vor ajunge să nu aibă din ce să-şi plătească ratele. Mulţi n-au scos, anul acesta, nici 30 la sută din banii investiţi. „Ne-am pus gaj casele pentru a face rost de bani. I-am investit pe toţi, să scoatem recoltă bogată. A fost un an bun, dar, din păcate, n-am vândut nimic. În piaţa de la noi sunt mii de kilograme de lubeniţă pe care nimeni nu le vrea. Eu am aruncat o căruţă de pepeni: marfa era deja stricată, nu aveam ce să mai fac cu ea. Cred că în cel mult trei săptămâni vor fi munţi de pepeni pe câmp“, a spus Eugen Bârsoghe, de 58 de ani.

Vezi cum îşi protejează Dăbuleniul pepenii şi ce spun ţăranii din localitate astăzi, în "Adevărul" de Oltenia!

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite