Licitaţii cu bariere pentru reabilitarea unor şosele din Dolj. Cum a împiedicat o staţie de beton firmele să vină cu oferte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Responsabili din Ministerul Dezvoltării susţin că firmele participante au fost dezavantajate de condiţiile restrictive. Autorităţile judeţene dau vina pentru deficienţele constatate pe legislaţie.

Un audit al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) efectuat în ultimele luni pe contractele finanţate prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 2, a relevat nereguli în organizarea licitaţiilor pentru reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din Dolj şi Olt. Potrivit reprezentanţilor ministerului, administraţiile judeţene ar fi impus în cadrul procedurii de atribuire condiţii restrictive pentru firmele participante. „În judeţele Dolj şi Olt, membrii Consiliilor Judeţene au impus companiilor care participă la licitaţie condiţia ca staţia de beton să se afle la o distanţă fixă faţă de un anumit oraş, ceea ce a defavorizat alte firme”, au declarat responsabilii MDRT. Potrivit acestora, auditul a fost efectuat după ce Comisia Europeană a constatat deficienţe majore în patru proiecte implementate de judeţe din ţară şi a sistat plăţile pe Axa 2. Oficialii din minister au precizat totuşi că „erorile au fost comise din neglijenţă şi nu există suspiciunea de fraudă, fiind observate doar greşeli în aplicarea legii achiziţiilor publice”. Chiar şi aşa, anumite consilii judeţene din ţară au fost „arse” la buzunar, fiind nevoite să plătească acum din bugetul propriu o parte din banii decontaţi de Uniunea Europeană. În cazul Doljului şi Oltului, autorităţile centrale nu au anunţat deocamdată corecţii financiare.
Şeful administraţiei doljene, Ion Prioteasa, se apără spunând că de vină pentru deficienţele constatate este chiar legislaţia. „Drumurile au fost finalizate, banii au fost decontaţi către constructor.  Am văzut şi noi că am fost nominalizaţi, dar credem că am pus nişte condiţii normale, în conformitate cu legile ţării. Dacă este vreo deficienţă, atunci ea trebuie căutată în legislaţie, care trebuie armonizată, pentru că noi lucrăm după ghiduri”, a spus Prioteasa. În Dolj, au fost reabilitate cu fonduri POR drumurile judeţene Lăcriţa-Coşoveni-Ghindeni, Segarcea-Cârna şi drumul 606, care duce către Mehedinţi.

Află ce vor face autorităţile doljene în cazul în care vor fi sancţionate pentru deficienţele găsite mâine din

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite