Statul a blocat ajutorul pentru Ford

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor consideră că Ford vorbeşte mult şi face puţin când vine vorba de investiţiile anunţate pentru fabrica de automobile din Craiova. Potrivit unui răspuns oficial dat GdS, Ford înregistrează întârzieri mari în retehnologizare, motiv pentru care nici statul nu a plătit tranşa de ajutor convenită cu statul român.

Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, citat de GdS, Ford a primit până acum peste 17 milioane de euro pentru investiţiile realizate în 2009, însă tranşa de ajutor care ar fi trebuit plătită până în luna aprilie a acestui an a fost blocată. MFP susţine că în contract scrie, negru pe alb, că Ford are obligaţia să realizeze toate investiţiile promise până în 2012. „Faţă de calendarul prezentat mai sus, SC Ford România SA a înregistrat întârzieri în realizarea investiţiilor, astfel încât faţă de cuantumul ajutorului de stat prevăzut a se acorda în perioada 2008 – 2010, de 65,55 milioane de euro, Ministerul Finanţelor Publice a plătit 17,6 milioane de euro, proporţional cu gradul de realizare a investiţiilor“, se arată în răspunsul primit de GdS de la Ministerul Finanţelor. Oficialii susţin însă că ministerul de resort va analiza modalitatea în care va răspunde cererilor de ajutor de stat depuse de Ford. „După finalizarea analizei tuturor documentelor şi primirea tuturor clarificărilor solicitate, Ministerul Finanţelor Publice va decide cu privire la procedurile aplicabile în vederea soluţionării cererilor de eliberare a tranşelor de ajutor de stat individual depuse de SC Ford România SA“, mai susţine ministerul.

Ford, în silenzio stampa

Conform prevederilor legale, Ford ar trebui să primească în total suma de 143 de milioane de euro ca ajutor de stat din partea României, cu condiţia de a realiza la Craiova investiţii de 675 milioane de euro până în 2012. Ford a refuzat să comenteze informaţia, spunând, ca de obicei, că nu comentează aspecte de această natură. „Aceste informaţii se referă la aspecte de natură confidenţială dintre Ford şi statul român”, au spus oficialii Ford. Americanii s-au lăudat însă în repetate rânduri că au investit sute de milioane de euro în fabrica din Bănie. În luna martie a acestui an, cu doar câteva săptămâni înainte de expirarea termenului pentru primirea tranşei de ajutor, oficialii Ford susţineau că au băgat 350 milioane de euro în retehnologizarea fabricii din Bănie şi că investiţiile vor continua şi după ce investiţiile vor atinge cuantumul de 675 milioane de euro. „Investiţiile Ford în România vor continua şi după atingerea nivelului de 675 milioane euro”, spuneau oficialii Ford.

Ford a cerut statului român renegocierea contractului de privatizare, invocând condiţiile economice grele existente în piaţa de profil din întreaga lume. Compania a solicitat amânarea cu un an a investiţiilor promise prin contract. Actul adiţional nu a fost semnat nici până la această dată, deşi conducerea Ford dădea ca sigură parafarea înţelegerii în luna aprilie a acestui an.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite