Fiscul doljean, la vânătoare de lăutari. Autorităţile vor să se ducă în control la nunţi şi botezuri pentru a depista cântăreţii evazionişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cântăreţii de muzică populară şi uşoară şi maneliştii din Dolj au fost luaţi în vizor de inspectorii Fiscului care, la început de an, au făcut bilanţul lăutarilor din judeţ şi le-a dat cu minus.

Potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj, în Craiova şi-au declarat anul trecut veniturile obţinute din prestaţii la nunţi şi botezuri doar şapte cântăreţi, iar numărul total al lăutarilor din judeţ este de 18. „Cu toţii ştim că în Craiova sunt mulţi cei care prestează astfel de activităţi şi am considerat că este oportun pentru să intre în legalitate. Astfel se crează şi o concurenţă neloială”, e de părere şefului Fiscului doljean, Eugen Călinoiu, care a estimat că numărul interpreţilor din Dolj ar fi peste 100.
Instituţia a trimis deja notificări către Ansamblul Folcloric Maria Tănase, către Radio Oltenia, dar şi către Direcţia Generală a Finanţelor Publice din Bucureşti, solicitând informaţii referitoare la contractele încheiate de artişti. A  fost contactată Uniunea Naţională a Compozitorilor şi Muzicologilor pentru a cere avizele date pentru apariţia discurilor pe piaţă. În plus, inspectorii Fiscului au identificat deja 25 de restaurante din Bănie care găzduiesc nunţi şi botezuri şi sunt hotărâţi să le ceară patronilor date privind contractele încheiate între beneficiarii evenimentelor şi lăutari. „Tot de la restaurante vom putea lua datele celor care au arvunite evenimente, urmând ca apoi să luăm legătura cu ei. Noi sperăm că ne vor spune dacă şi cu cine au încheiat contracte. Nu e vorba de pâră, e o chestiune civică, care se practică peste tot în lume”,a mai spus Călinoiu care a precizat că, în cazul în care demersurile nu vor da rezultate, inspectorii Fiscului sunt dispuşi să meargă în controale inopinate la nunţi şi botezuri.


„Inspectorii Fiscului riscă bătaie”


De cealaltă parte a baricadei, artiştii cred că statul vrea să le ia oamenilor şi ultima bucurie: lăutarii. „Ideea nu e rea dar lăutarii au adus mereu bucurie oamenilor şi acum încearcă să le ia şi fărâma asta. Eu sunt dintre cei care îşi declară veniturile, am devenit anul trecut plătitor de TVA dar pe mine statul nu mă ajută cu nimic. Nu-mi decontează benzina, costumele, tratamentele faciale. Dacă mă îmbolnăvesc, tot din buzunar dau bani”,a  spus Constantin Enceanu, cântăreţ de muzică populară şi director al Ansamblului Folcloric Maria Tănase. Artistul le ia apărarea cântăreţilor mai puţin cunoscuţi, spunând că aceştia îşi câştigă pâinea pierzându-şi nopţile în restaurante, şi susţine că lucrătorii Fiscului riscă bătaie dacă vin în control la o nuntă. „Dacă cei de la Fisc se vor duce la nunţi sigur vor găsi acolo doi sau trei oameni cu capsa pusă care să le tragă o mamă de bătaie că le-au deranjat petrecerea”, a conchis Enceanu.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite