Topul cartierelor în funcţie de pierderile la căldură. Află ce craioveni au pierderi-record!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiovenii vor plăti mai scump căldura, dacă proiectul va fi aprobat. Foto: Adevarul
Craiovenii vor plăti mai scump căldura, dacă proiectul va fi aprobat. Foto: Adevarul

Craiovenii din anumite cartiere ale Băniei ajung să plătească în factura la căldură pierderi de agent termic de peste 40%. Cel puţin aşa reiese din bilanţul real al energiei termice produse la cele 104 puncte termice şi 15 centrale aflate în administrarea Regiei de Termoficare.

Situaţia va fi supusă aprobării consilierilor locali în această săptămână, odată cu modificarea preţului gigacaloriei la consumatori, de la 194 la peste 280 de lei. Potrivit proiectului de hotărâre, cele mai multe pierderi sunt suportate de craiovenii care aparţin de centrale termice. La cele 15 de instalaţii de acest tip pierderile medii ajung la peste 33%, în timp ce craiovenii care se încălzesc printr-un punct termic, plătesc pierderi de peste 22%. „În fiecare iarnă le crapă conductele, în subsoluri e dezastru şi nimeni nu face nimic, dar se aşteaptă să plătim toţi la timp. Altfel, ne ameninţă că ne taie căldura. Mie nu îmi convine să plătesc pentru indolenţa lor”, a spus Andrada Milecaş, care locuieşte în cartierul George Enescu. Recordul absolut în materie de pierderi este deţinut de o centrală termică pe gaze din cartierul Nicolae Titulescu, acolo unde procentul a ajuns la 47,28%. La punctul termic 6 din George Enescu, pe reţea se pierde peste 42% din agentul termic care are ca destinatar final populaţia, în timp ce la punctul termic de pe strada Siloz, situat pe locul al treilea în top, facturile pe care le plătesc locatarii ajung să includă pierderi de peste 40%.

Modernizarea punctelor termice, singura soluţie

Conducerea regiei motivează pierderile imense prin „starea tehnică necorespunzătoare a sistemului de distribuţie centralizată a energiei de la ieşirea din obiectivele termice la consumatorii finali“ şi „golirea instalaţiilor de încălzire, în vederea remedierii defecţiunilor apărute în sistemul de distribuţie“, aşa cum se arată în referatul oficial care însoţeşte bilanţul. Altfel spus, conductele regiei de termoficare sunt într-o stare avansată de degradare, iar defecţiunile apărute în sistem nu au făcut decât să crească procentul de energie termică risipită.  În anul 2010, cantitatea de energie termică cumpărată şi produsă a fost de peste 580 de milioane gigacalorii, din care s-a vândut peste 450 de milioane gigacalorii. Două măsuri urgente care ar putea scăpa regia de pierderi ar fi modernizarea tuturor punctelor termice urbane, precum şi reabilitarea sistemului de distribuţie a energiei termice. În august, Regia a primit însă de la Guvern doar 800.000 de lei pentru modernizarea a 43 de puncte termice.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite