GALERIE FOTO Artă tradiţională, la vânzare în „Carul cu oale“. Vezi aici ce suveniruri poţi cumpăra pentru prietenii din străinătate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creaţiile celor mai însemnaţi meşteri populari sunt expuse în magazinul de artă tradiţională al Muzeului Olteniei. Vizitatorii Secţiei de Ştiinţele Naturii  descoperă cu bucurie şi micul univers rural, realizat în ideea promovării autenticului. 

Toate obiectele din „Carul cu oale“ spun povestea locurilor, oamenilor şi culturilor cărora le aparţin. Şi ipostaza de cumpărător este cu totul alta în micul magazin de artă tradională de la Muzeul Olteniei. Cel obosit îşi poate trage sufletul pe scăunelul cu trei picioare lucrat de unul dintre sculptorii în lemn din părţile Olteniei. Dacă-i străin de  aceste plaiuri şi n-a văzut până acum ce ştie a face ţăranul român cu mâinele, imaginaţia şi învăţăturile moştenite din străbuni, pune întrebări şi găseşte răspunsurile potrivite la omul pus acolo să-i apropie pe vizitatorii de spiritul tradiţiilor. „Nimeni nu pleacă fără măcar un suvenir şi cu convingerea că a făcut o achiţie de suflet, pentru sine sau pentru cei dragi“, spune Loredana Dură, gestionara magazinului. Are marele avantaj că-i ştie bine pe mulţi dintre meşterii care îşi pun aici la vânzare creaţiile şi le poate vorbi oamenilor despre ei, mulţi având senzaţia că se găsesc într-un mic muzeu.

Click pe poze pentru a vedea GALERIA FOTO!

image

În „Carul cu oale“ există ceramic de Corund, lucrată de Dionisie Mathe, vase de Oboga, printre care ulciorul de nuntă cu barza, modelate de Ştefan Truşcă, ciorbalâce din Horezu, ceramica albastră de la baia Mare, ce poartă semnătura lui Cornel Sitar, puşculiţele realizate în chip de porcuşor sau cocoş, din Vlădeşti. Nu lipsesc de pe rafturi lingurile sculptate în lemn de artizani din Vâlcea, ocarinele lui Cosma Popescu din Terpeziţa. Pe umeraşe le stă bine costumelor populare, cel alb-negru, cu broderie spartă, din părţile Gorjului, un altul cusut cu roşu de femeile din Dăbuleni, apoi cel pe catifea neagră cu motiv floral din mătase. Şi apoi mai este şi vâlnicul greu de Mehedinţi, cu fir metalic argintiu. Frumos se înfăţişează şi iile pe pânză de casă, cu flori sau motive stilizate, cele din borangic, cusute cu mătase albastră. De admirat sunt şi icoanele pictate pe sticlă, reproduceri după cele aflate în patrimoniul Casei Băniei, şi ea parte a Muzeului Olteniei, realizate de Teodor Negoiţă.

Click pe poze pentru a vedea o altă GALERIE FOTO din magazin!



Preţuri sunt pentru toate buzunarele, de la 2,5 lei o farfurioară de ceramică, 15 lei un ulcior, 25 RON un ştergar, 30 marama din boragic sau 50 lei o ie, până la maximum 626 RON , preţul unui covor.  „În general oamenii achiziţionează ceramică pentru cadouri, aceasta fiind accesibilă şi ca preţ. Soliştii tineri îşi mai iau câte un costum. Având în vedere că sunt piese de mare valoare la preţuri accepatabile, chiar mici la unele dintre obiecte, este mai mult decât potrivit ca oamenii să îndrăznească să treacă pragul magazinului de artă tradională şi să îi motiveze prin achiziţiile lor şi pe meşteri să continue să lucreze“, a mai spus Loredana Durău. „Carul cu oale“ este la dispoziţia publicului de luni până vineri, într eorele 9 – 17.00.

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite