Au uitat carnetele angajaţilor la Inspecţia Muncii din Dolj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de carnete de muncă care ar fi trebuit predate de angajatori propriilor salariaţi zac şi acum la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj. În timp ce reprezentanţii firmelor susţin că au şi aşa prea multe pe cap ca să se mai intereseze şi de carnete, salariaţii spun că nici nu au auzit că trebuie să intre în posesia lor.

Peste 6.600 de documente care atestă vechimea unor oameni care lucrează cu forme legale în Dolj nu au fost ridicate de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, deşi termenul până la care firmele trebuiau să le ia a expirat la 30 iunie. Potrivit normelor în vigoare, de la începutul acestui an, înregistrarea vechimii nu se mai face prin înscrierea în carnetul de muncă ci într-o bază electronică de date denumită Revisal. Reprezentanţii firmelor aveau obligaţia să vină să ridice de la ITM carnetele de muncă ale angajaţilor şi apoi să le distribuie acestora. „Până în prezent au fost predate aproape 33.905 carnete de muncă, şi alte peste 33.000 se aflau deja în custodia firmelor. Au mai rămas, totuşi, 6.612 carnete care trebuie ridicate”, a spus Radu Mitran, inspector-şef adjunct în cadrul ITM Dolj.

Firmele, sufocate de obligaţii

Reprezentanţii firmelor susţin că nu au avut timp să se conformeze pentru că şi aşa nu îşi mai văd capul de treburi. „În primul rând avem grijă să fie depuse toate declaraţiile la Fisc în timp util, cu bilanţ cu tot. Sunt o grămadă de hârtii de făcut într-o singură lună şi am neglijat acest aspect, recunosc. Oricum, nu le ia nimeni de la ITM, rămân tot acolo”,a spus Ioana Corneanu, responsabil resurse umane în cadrul unei firme din Bănie. De cealaltă parte, angajaţii susţin că habar nu au avut că trebuie să primească actele de muncă şi să le păstreze acasă. „Nu ne-a spus nimeni nimic până acum şi cred că e o măsură bună. Aşa vedem şi noi dacă s-a înregistrat totul cum trebuie”, ne-a spus Anca Vlădescu.

Află din "Adevărul" de Oltenia de astăzi de ce este important să intraţi în posesia carnetelor de muncă!

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite