Banii calafetenilor, gestionaţi anapoda. Funcţionarii publici, cinstiţi cu sporuri "fără număr"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controlorii Curţii de Conturi susţin că actele contabile ale primăriei nu sunt în regulă, iar bugetul municipiului a fost alcătuit pe genunchi. În plus, funcţionarii ar fi promit sporuri de confidenţialitate, fidelitate,  pentru condiţii vătămătoare sau pentru menţinerea securităţii şi sănătăţii în muncă.

Nu a fost abatere găsită la autorităţile locale din Dolj pe care primăria din Calafat să nu o fi bifat, reiese din raportul Curţii de Conturi pe anul 2010. Autorităţile locale par să fi uitat de lege când a fost vorba de întocmirea proiectului de buget, auditorii financiari spunând că edilii s-au întins mai mult decât ar fi fost cazul, iar cheltuielile făcute nu realiste. Situaţia este şi mai gravă în privinţa actelor contabile, acolo unde lucrătorii au găsit un adevărat haos. Funcţionarii şi edilii sunt acuzaţi de „neînregistrarea în evidenţa contabilă a operaţiunilor economice în momentul efectuării lor”, dar şi de efectuarea unor înregistrări contabile eronate. Nici în privinţa taxelor şi impozitelor colectate de la calafeteni, primăria nu stă mai bine. Controlorii au constatat că, în unele cazuri, nu au fost calculate şi înregistrate impozitele şi taxele, iar în alte cazuri calafetenii au plătit impozite calculate greşit. Funcţionarii nu au greşit doar atunci când a fost vorba de contribuabili, ci şi atunci când s-a pus problema acordării unor sporuri. Funcţionarii din Calafat au primit necuvenit peste 200.000 lei sub formă de sporuri de confidenţialitate, fidelitate,  pentru condiţii vătămătoare sau pentru menţinerea securităţii şi sănătăţii în muncă. Nereguli privind plata unor sume necuvenite către angajaţi au fost descoperite şi la Primăria Craiova şi la Consiliul Judeţean Dolj.

Au încălcat legea puţin

Autorităţile locale din Calafat recunosc că au călcat strâmb, însă spun că abaterile nu au fost atât de grave încât să se lase cu o sesizare penală. Edilul-şef din Calafat, Mircea Guţă, susţine că neregulile descoperite nu sunt atât de mari şi toate măsurile lăsate de inspectori au fost duse la îndeplinire. „Au fost constatate deficienţe minore. Noi nu avem bugetul nu ştiu cărei comune şi e normal ca cine munceşte să mai şi greşească. Nu a fost vorba de o încălcare gravă, ne-au lăsat măsuri pe care le-am îndeplinit şi nu avem în prezent un litigiu în instanţă cu cei de la Curtea de Conturi”, a spus Mircea Guţă. Potrivit raportului Curţii de Conturi pe anul 2009, nereguli au fost descoperite însă şi în anii trecuţi, care s-au lăsat cu sesizare penală. Primarul Mircea Guţă a negat însă că pe ar fi fost încheiat un asemenea act.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite