Dezbaterea pe bugetul Craiovei, între autobuze Mercedes pentru Brestei şi WC pentru grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezbaterea pe bugetul local propus de municipalitate pentru 2012 nu a stârnit prea mari controverse.  Între doleanţele celor care au venit la întâlnirea cu edilii s-au numărat şi unele cel puţin ciudate.

Cei mai mulţi dintre cei care au luat astăzi cuvântul în cadrul dezbaterii publice organizate de primărie pe proiectul bugetului pentru anul 2012 au fost pensionari. Pe lângă cantine sociale, azile de noapte, reabilitări de străzi sau amenajarea unor parcări s-au regăsit şi dorinţe mai puţin obişnuite. Marian Trifu, de la Asociaţia Pensionarilor „Mihai Viteazul” a solicitat primarului Solomon repartiţia unui sediu adecvat pentru Clubul Pensionarilor. „Ni s-a repartizat un spaţiu neadecvat . E nefolosibil”,le-a spus Trifu edililor. Teodor Roşu le-a solicitat celor din executivul primăriei să reconsidere decizia de a obliga cetăţenii să plătească apa meteorică, precum şi cea epurată. În plus, pensionarul i-a reamintit primarului Solomon că municipalitatea avea intenţia de a achiziţiona 20 de autobuze însă a renunţat la idee pentru a plăti subvenţia la Termoficare. „Aceste autobuze sunt absolut necesare. Nouă ni s-au promis autobuze Mercedes în Brestei”, a spus Roşu, care a mai venit cu o cerere vitală: mutarea lojilor de la Teatrul Liric.

Alţi cetăţeni şi-au expus problemele în faţa edililor, uitând că se dezbate bugetul. „Cum permitem să se înfiinţeze firme care au 50 de autoturisme în mijlocul unui cartier? E un adevărat calvar”, i-a transmis Constantin Stăvaru, preşedintele Comitetului Consultativ Cetăţenesc pentru cartierul Calea Bucureşti. Şi alţi craioveni au venit să-şi spună doar oful în faţa autorităţilor. Aurel Rogobete a acuzat edilii că vor să transforme spaţiile verzi de pe strada Maria Tănase în spaţii de parcare şi le-a cerut acestora să restricţioneze traficul greu pe respectiva stradă pentru că „s-au desprins balcoanele, crapă faţadele”.

Ştefania Stoican i-a cerut primarului Solomon să stopeze extinderea cimitirului Ungureni şi să mărească, în schimb, Grădina Zoologică din Parcul Nicolae Romanescu. „Dumneavoastră nu vreţi, eu vreau”, i-a răspuns Solomon femeii, mărturisind în acelaşi timp că are un loc de veci în cimitirul Ungureni.

Şi Asociaţia ProDemocraţia a avut propriile nelămuriri pe buget. Marcel Răduţ Selişte, reprezentantul asociaţiei, a cerut să ştie pentru ce foloseşte „firul electric pentru dezgheţ” pe care municipalitatea vrea să plătească anul acesta 180.000 de lei. Directorul Sever Bordu i-a explicat acestuia că firul este utilizat pentru a menţine dezgheţată apa din burlanele clădirii primăriei. „A fost o condiţie a menţinerii garanţiei din partea celor care au efectuat lucrarea”, a spus Bordu.

Grădiniţă din Craiova cu WC în curte

Dezbaterea publică de astăzi a scos la iveală şi faptul că autorităţile locale vor plăti pentru firul cu pricina mai mult decât au de gând să dea pentru construcţia unui WC în singura unitate de învăţământ din Craiova unde copiii preşcolari se duc la toaletă în curte. Directoarea şcolii 19, la care este arondată grădiniţa din cartierul Lascăr Catargiu le-a explicat edililor că suma prevăzută, 100.000 de lei, este mult prea mică pentru rezolvarea problemei. „Ne-aţi prins în buget cu 100.000 de lei, iar noi avem o fundamentare de un milion de lei. Nu este de ajuns”, i-a explicat primarului Maria Jifcu, directoarea şcolii 19 din Catargiu. „Să vedem ce putem face”, i-a răspuns primarul. Directoarea a explicat ulterior că suma de un milion de lei nu va fi folosită doar pentru WC ci pentru o extindere a clădirii în care funcţionează grădiniţa.

120.000 de lei, investiţiile totale în spitalele craiovene

De altfel, potrivit proiectului publicat de municipalitate, autorităţile locale vor fi zgârcite anul acesta şi cu investiţiile în sănătate. Suma totală alocată investiţiilor în cele trei spitale craiovene este de 120.000 de lei, bani ce vor fi folosiţi pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru construcţia unui corp de clădire nou la Spitalul Filantropia şi alţi 20.000 de lei pentru reactualizare proiectului tehnic pentru Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite