Firmele care nu au ridicat carnetele de muncă ale angajaților, controlate de ITM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de carnete de munca nu au fost ridicate de la ITM Dolj. Foto: arhiva
Mii de carnete de munca nu au fost ridicate de la ITM Dolj. Foto: arhiva

Angajatorii care au uitat să ridice carnetele de muncă ale salariaților pentru a le înmâna titularilor vor fi verificate în următoarea perioadă de inspectorii ITM.Apriximativ 5.000 de astfel de documente ar trebui să ajungă la angajați.

Deși procesul de ridicare a carnetelor de muncă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj trebuia să se finalizeze la sfârșitul lunii iunie a anului trecut, aproape 3.000 de patroni au uitat să ridice documentele pentru a le înmâna angajaților. Inspectorii ITM spun că de vină este nepăsarea dar și faptul că majoritatea celor care nu au ridicat carnetele au restanțe la plata comisionului de păstrare către ITM. “Am decis să include aceste firme în controalele noastre pentru că nu este normal să rămânem cu 5.000 de carnete. De vină este indiferența, dar și faptul că mulți nu au plătit comisionul restant către noi”, a spus Tiberius Cătălin Mohora, inspector-șef în cadrul ITM Dolj.

Au fost controlate și brutăriile

Și patronii brutăriilor au fost controlați în luna martie, inspectorii ITM depistând șapte persoane care munceau la negru. Pe numele unui patron de brutărie la care au fost găsiți mai mult de cinci angajați fără forme legale a u fost înaintată propunerea întocmirii unui dosar penal. “Am efectuat controale numai noaptea, între orele 22.00 și 6.00 pentru că am dorit să verificăm și modul în care sunt respectate prevederile legale cu privire la munca de noapte, respectiv sporul de 25%, dar și dacă angajaților le sunt contorizate orele suplimentare”, a mai spus șeful ITM Dolj.

17 din cei 24 de angajatori controlați în perioada 14-15 martie au fost sancționați, inspectorii ITM aplicând amenzi în valoare totală de 76.000 de lei, din care 70.000 pentru munca la negru.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite