Face afaceri cu parfum de flori. Vezi unde e situată singura seră de trandafiri din Dolj!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olteanul, alături de trandafirii săi
Olteanul, alături de trandafirii săi

Din sera lui Nicu Coandă ies lunar, în medie, 5.000 de fire de trandafir care ajung pe tarabele şi florăriile din Craiova. Deşi afacerea este una la limita profitabilităţii, managerul serei susţine că îi aduce satisfacţii enorme.

A lăsat în urmă meseria de navigator fără niciun regret. A vrut să pună pe picioare propria afacere şi, împreună cu un prieten, a decis acum patru ani să intre pe un tărâm care îi era necunoscut până atunci: cultivarea florilor. Nicu Coandă munceşte astăzi de dimineaţa până seara şi susţine că în domeniul pe care l-a ales nu e loc de neseriozitate sau lene. „Greşelile pe care le-am făcut, le-am făcut pe banii noştri. Am avut însă şi parte de ajutor de la un prieten din Franţa, de la care cumpărăm şi butaşii. Încet-încet, am învăţat”, a declarat Nicu Coandă. Sera de trandafiri de la Cârcea se întinde pe 2.000 de metri pătraţi, cam cât să fie profitabilă. Craioveanul susţine că nici nu şi-ar putea extinde afacerea fără costuri enorme de întreţinere, având în vedere că investiţia iniţială a ajuns la peste 200.000 de euro. „Cererea e însă foarte mare. Mai ales de Sărbători sunt zile când sunt nevoit să refuz comenzi pentru că nu am de unde să le dau flori”, a mărturisit afaceristul care a precizat că principalii săi inamici sunt facturile la curent şi gaze dar şi evaziunea fiscală din domeniul comerţului cu flori, care a atins cote alarmante.


Şi-a luat timpul aliat


Peste 5.000 de fire de trandafir crescute parcă la riglă ajung lunar în florăriile, pe tarabele din Bănie sau în aranjamentele de pe mesele nuntaşilor. Deşi e singurul producător din Dolj, Nicu Coandă are parte de o concurenţă aprigă: trandafirii de Ecuador şi Columbia care sunt mai mari şi, uneori, mai ieftini decât cei cultivaţi în sera din Cârcea. Managerul e gata oricând însă să scoată asul din mânecă. „Marele avantaj al trandafirilor pe care îi produc eu e că rezistă mult mai mult decât cei importaţi. Cei aduşi din Ecuador au cel puţin o săptămână de la recoltare. E normal ca atunci când ajung în vaze să nu mai ţină mult”, a explicat Coandă.

Cum trebuie îngrijiţi tradafirii


Potrivit cultivatorului, în maxim 20 de minute de la recoltare trandafirii sunt băgaţi în camera frigorifică şi ţinuţi într-un conservant special timp de şase ore. Abia după aceea trandafirii pot fi vânduţi. Dacă aveţi deja trandafiri în vază, uitaţi-vă bine în ce vas i-aţi pus pentru că acesta nu trebuie să fie transparent. „Lumina depreciază apa de la flori”, spune Coandă. În plus, apa trebuie schimbată zilnic, temperatura va fi una scăzută iar lumina nu trebuie să fie foarte puternică. Aveţi grijă să tăiaţi codiţele trandafirilor la 45 de grade astfel încât absorbţia apei să fie optimă. Dacă observaţi că trandafirul se ofileşte, mai tăiaţi din codiţe.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite