Cum să înfiinţezi o organizaţie neguvernamentală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă vreţi să înfiinţaţi o asociaţie sau o fundaţie, trebuie să ştiţi că aveţi nevoie, în primul rând, de foarte multă răbdare. Apoi, orice asociaţie are nevoie de un patrimoniu iniţial de 670 de lei, egal cu salariul minim.

Înainte de parcurgerea tuturor paşilor trebuie să plătiţi la Fisc o taxă de 5 lei pentru depunerea cererii de aprobare a denumirii organizaţiei nonguvernamentale la Ministerul Justiţiei. Nu uitaţi să aveţi asupra dumneavoastră cartea de identitate. Chitanţa în original şi cererea-tip se trimit apoi prin poştă la Ministerul Justiţiei pentru aprobarea denumirii, cu menţiunea pe cerere că doriţi să primiţi răspuns prin poştă. Răspunsul ar trebui să vină în 10 zile, iar dacă nu îl primiţi, înseamnă că trebuie să mai plătiţi o dată taxa la Fisc şi să vă deplasaţi apoi la sediul ministerului. După depunerea cererii la Registratură, va trebui să vă întoarceţi în termen de cinci zile să primiţi dovada de înregistrare a denumirii ONG-ului. Denumirea este valabilă trei luni.

Braţ de acte pentru înfiinţare

Actele de care aveţi nevoie pentru înfiinţarea unei asociaţii sunt următoarele: cerere-tip, act constitutiv în patru exemplare autentificate la notar sau la un avocat, statutul asociaţiei în patru exemplare autentificate la notar sau la avocat, acte doveditoare ale sediului, acte doveditoare ale patrimoniului iniţial (cel puţin 670 de lei, depuşi într-un cont bancar), dovada eliberată de Ministerul Justiţiei privind disponibilitatea denumirii, o taxă de timbru de 19 lei, un timbru judiciar, copii după cărţile de identitate ale membrilor fondatori, cazierul fiscal al membrilor fondatori.

Orice asociaţie are nevoie de un cenzor, aşa că va trebui să puneţi la dosar şi copie după cartea de identitate a persoanei numite în această funcţie, precum şi după atestatul ei. Dosarul cu toate aceste acte va fi depus la Tribunal, însă este indicat ca înainte de depunerea lui, să întrebaţi judecătorul care se ocupă de înregistrarea lui dacă este complet. Dacă totul este în regulă, în câteva zile veţi primi prin poştă Comunicarea de pronunţare şi Încheierea hotărârii de înfiinţare a ONG-ului.

Apoi va trebui să achitaţi o taxă de timbru fiscal de un leu, o alta de doi lei şi să cumpăraţi patru-cinci timbre fiscale de 0,15 lei şi să completaţi o cerere de eliberare a Certificatului de înscriere a persoanei juridice fără scop patrimonial şi o cerere de eliberare a Hotărârii definitive şi irevocabile. Va dura câteva zile până când veţi primi de la tribunal atât certificatul, cât şi hotărârea definitivă.

De la Administraţia Financiară va trebui să obţineţi Codul fiscal, pentru care aveţi nevoie de următoarele acte: statut, act constitutiv, certificatul de înscriere a persoanei juridice fără scop patrimonial şi hotărârea definitivă şi irevocabilă. În termen de cinci zile lucrătoare ar trebui să obţineţi certificatul şi codul fiscal pentru a putea ulterior să comandaţi ştampila asociaţiei.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite