Care sunt adevăratele resorturi interne  ale geloziei. „Într-o relaţie nu trebuie să existe teamă, şantaj, furie sau suferinţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii explică resorturile psihologice care cauzează stările de gelozie şi cât de periculoase sunt manifestările pentru relaţia de cuplu.

O parte dintre studiile de specialitate au stabilit că gelozia seamănă foarte mult cu iubirea, însă are caracteristici diferite.

„De cele mai multe ori, când apare gelozia într-un cuplu, ne face să ne gândim că suntem iubiţi, însă nu realizăm cât de grav este şi cum poate duce la distrugerea cuplului. În momentul în care unul dintre parteneri nu are încredere în propria persoană, cu atât va creşte nesiguranţa, dar şi teama de abandon şi implict şi gelozia. Este bine să învăţăm să rezolvăm toate problemele la momentul potrivit şi să explicăm persoanei iubite cât de importantă este încrederea. Într-o relaţie trebuie să înţelegem că nu trebuie să existe teama, şantajul, furia, ameninţarea, suferinţa, agresivitatea sau autoritatea“, a spus psihologul Monica Barbu.

Ce sentimente ascunde gelozia:

- În momentul în care într-un cuplu dispare încrederea va apărea cu siguranţă gelozia. Apelăm mereu la cuvinte prin care încercăm să atragem atenţia partenerului şi vrem să îi arătăm doar că lângă el ne simţim protejat sau protejată.

- Atunci când observăm că partenerul de viaţă are un comportament nu tocmai adecvat încercăm să îi facem morală şi să îi atragem atenţia că datoria lui este să se ocupa de familie.

- Sunt anumite persoane care recurg la şantaj doar pentru a putea să ţină lângă ele partenerul de viaţă.

- Într-o relaţie care nu mai funcţionează în totalitate vom vedea că mai tot timpul copiii sunt prinşi la mijloc şi fără să ne dăm seama ne folosim de ei.

- Depresia, anxietatea, boala, poate să apară atunci când avem probleme în cuplu. De cele mai multe ori nu ne dăm seama că aceste lucruri ne pot distruge relaţia în totalitate.

- Nu trebuie să impunem partenerului de viaţă să facem absolut toate lucrurile împreună. Trebuie să ştim că fiecare persoană are nevoie de spaţiu şi nu trebuie îi impunem un anumit program.

- Niciodată nu trebuie să recurgem la violenţă pentru a putea să ne menţinem partenerul de viaţă lângă noi.  

Psihologii mai spun că, de la iubire la gelozie, nu este decât un pas. „În cazul bărbaţilor, de cele mai multe ori, întâlnim teama, iar în cazul femeilor suferinţa. Gelozia este cea mai dureroasă dintre emoţiile umane şi este însoţită de melancolie şi depresie. Se poate dezvolta în diferite forme, iar atunci este indicat să cerem sfatul unui specialist pentru a putea depăşi acest moment“, a mai precizat psihologul Monica Barbu.    

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite