Zguduiţi de plecarea "Marelui bard" de la Bârca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupul lui Adrian Păunescu a fost depus la Uniunea Scriitorilor
Trupul lui Adrian Păunescu a fost depus la Uniunea Scriitorilor

Şocaţi de durere după moartea lui Adrian Păunescu, rude, cunoscuţi şi cititori ai poeziilor sale transmit mesaje de rămas bun. Pe străzile Craiovei şi pe uliţele comunei Bârca în care a copilărit, oamenii vorbesc despre dispariţia poetului. Moartea "Marelui bard" de la Bârca este deplânsă de milioane de oameni. Cetatea Banilor este învăluită acum de flamura îndoliată, dar lumina geniului va dăinui asemenea unui monument al

Adrian Păunescu a încetat din viaţă în această dimineaţă, pe patul Spitalului Floreasca din capitală. Destinul poetului a fost puternic legat de olteni. După o copilărie petrecută la în comuna doljeană Bârca, Adrian Păunescu şi-a continuat studiile liceale la Colegiile Fraţii Buzeşti, Carol I, plecând apoi spre Bucureşti.În urmă cu 9 ani, poetul a primit titlul de Cetăţean de onoare al Craiovei.

Vreme de patru ani, între 2000 - 2004 a fost senator de Dolj. Mulţi dintre craioveni spun că nu vor uita niciodată concertele de pe Stadionul Tineretului, din anii ’80, unde  cântau împreună cu folkiştii şi recitau versurile poetului. „E cel mai tare poet din toţi care au existat vreodată. Avea o minte sciplitoare“, mărturiseşte craioveanul Ion Pănescu, regretând dispariţia cel numit printre olteni Bardul de la Bârca.

„Nu mai am niciun reper în univers. Două mi-au fost reperele în viaţă: mama şi Adrian Păunescu. Sunt şocat. Mi s-a zguduit toată fiinţa“,  a spus poetul Constantin Preda.

Prieten apropiat al poetului Adrian Păunescu şi finul acestuia, Tudor Gheorghe vorbeşte cu durere despre trecerea acestuia în nefiinţă: „Cel mai mare poet contemporan al nostru a plecat dintre noi“. Maestrul Tudor Gheorghe a declarat că „abia acum, când Adrian Păunescu nu mai e, vom realiza cât de mare a fost. Poate vor reuşi să realizeze asta şi oamenii care nu l-au apreciat îndeajuns sau care nu l-au citit. Dacă vor reuşi...“

„A rămas poetul Adrian Păunescu, omul, aşa e sortit, să se ducă“, a adăugat Tudor Gheorghe. Criticul literar Eugen Simion, fost preşedinte al Academiei Române ,remarcă faptul că „dispariţia lui Păunescu va avea foarte mari consecinţe, pentru că el devenise, prin intervenţiile sale la televiziune, o voce a celor care suferă în această ţară“.

Cetatea Banilor, îndoliată la moartea poetului care a iubit-o

În comuna doljeană Bârca e jale mare. De azi-dimineaţă clopotele răsună din curtea bisericii,  iar becurile de pe uliţe au fost lăsate aprinse. În faţa casei în care a copilărit poetul a fost pusă o masă pe care stă fotografia lui Adrian Păunescu, vegheată  de o lumânare. Vecinii şi prietenii trec rând pe rând pentru a-i aduce flori celui mai de seamă om din comună.

Adrian Păunescu a scris zeci de volume de poezii şi s-a făcut remarcat după ce a înfiinţat Cenaclul Flacăra. Recent, a fost premiat cu Meritul Academic pentru creaţie literară. A debutat ca poet la vârsta de 17 ani, iar de atunci a publicat zeci de volume de poezii. „Repetabila povară“, „Totuşi iubirea“, „Analfabeţilor“ şi  „Tăierea porcului“ sunt doar câteva dintre poemele cu care s-a remarcat.

Moartea poetului Adrian Păunescu este deplânsă de milioane de oameni. Cetatea Banilor este învăluită acum de flamura îndoliată, dar lumina geniului va dăinui asemenea unui monument al pioşeniei.  Reprezentanţii Instituţiei Primarului Municipiului Craiova şi ai Consiliul Local Municipal deplâng plecarea spre cele veşnice a poetului, senatorului, omului politic şi genialului Adrian Păunescu.


Cetăţean de Onoare al Craiovei, irepetabilul poet a plecat puţin dintre noi. Rămâne în urma sa o operă uriaşă. Rămâne urma unui sentiment de iubire pentru Craiova. Rămân simboluri ale faptelor. Lângă toate aceste impenetrabile urme ale unei covârşitoare personalităţi, lângă vestigiile unei munci neostoite şi ale unui zbucium permanent ale cărui izvoare se regăsesc în iubirea de neam şi de ţară, invariabil trebuie să rămână veşnic vie amintirea pe care noi înşine o vom purta ca pe o repetabilă povară.

Din trista Cetate a Băniei nu putem spune decât …noapte bună, Maestre drag!

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite