Zero alternative pentru oltenii care vor să înveţe să înoate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În marile oraşe din regiune există cel mult câte un bazin unde se organizează cursuri. La Craiova, Severin, Slatina, Târgu-Jiu şi Râmnicu Vâlcea, amatori de lecţii de înot sunt cu zecile. Prea puţine sunt însă bazinele. 

Vechile bazine de înot ale Craiovei, cel de la Colegiul Naţional Carol I şi cel de la Şcoala Nr. 2 Traian, sunt istorie. Primul a ajuns o ruină, celălalt a lăsat loc unei săli de sport. Începutul anilor 2000 însemna sfârşitul bazinului Delfinul, de la Carol I şi, odată cu asta, încetarea unora din cele mai frumoase ore de sport, cele de înot. În afara cursurilor, elevii şcolii beneficiau de gratuitate, la fel profesorii. Pentru cei veniţi din exterior era percepută o taxă, ultima dată de 300.000 de lei vechi pentru zece zile. Construită pe vremea directoratului lui Nicolae Andrei, la mijlocul anilor ’70, clădirea era prevăzută cu cinci cabine de duş pentru fete şi tot atâtea pentru băieţi, dar şi cu o saună uscată. „L-am făcut după ce am văzut un afiş, pe care scria «Practicaţi înotul!», iar lângă, «Unde, în lighean?», probabil scris de un elev“, povesteşte profesorul Andrei.

image

Lung de 25 de metri, lat de 10, cu o adâncime de până la 1,80 metri, Delfinul era curat ca lacrima, lucru confirmat de cel care l-a administrat mai bine de un deceniu. „Schimbam apa la zece zile. Stăteam şi noaptea să golesc bazinul. Ce simt acum, când îl privesc, este exact ca atunci când îţi moare o rudă“, mărturiseşte Dumitru Păunescu. Bazinul e acum depozit de vechituri, are ferestrele sparte, iar zidurile sunt pline de graffiti. „Problemele au apărut în momentul în care bazinul nu a mai primit agent primar de la Băile comunale. A rămas în paragină“, spune directorul adjunct al colegiului, Ion Rotaru.

image


Severinenii au rămas şi ei fără bazin de înot anul trecut, când o parte a tavanului s-a prăbuşit. Până când se va încheia reabilitarea, deja întârziată de o contestaţie depusă la prima licitaţie, sportivii de performanţă din oraş merg să se antreneze la Timişoara.

În Râmnicu Vâlcea, lecţii de înot mai pot fi luate doar la Piscina Enigma, din Ostroveni, până pe 5 septembrie. Intrarea se face pe bază de abonament, costul mergând de la opt lei pentru opt şedinţe până la 80 de lei pe termen nelimitat, cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.

La Târgu-Jiu, cursurile de înot, începute pe 27 iunie, la Complexul Dolce Vita din Parcul Central, se încheie chiar astăzi, dar vor fi reluate vara viitoare. Aproape 60 de copii au plătit câte 190 de lei pentru zece şedinţe de înot cu instructorul Cristian Cerneff, profesor de sport la Colegiul Naţional Spiru Haret.   

image


În Slatina, cei care vor să înveţe să înoate au la dispoziţie doar piscina hotelului Zytto, al lui Răzvan Raţ. Preţul: 250 de lei pentru 12 şedinţe. „Avem un profesor de înot specializat şi în fiecare vară organizăm cursuri pentru copii. Înscrierile se fac din iarnă sau primăvară“,  spune Ion Raţ, tatăl fotbalistului.

 Lecţii doar în Lagună

Interes pentru înot există: peste 400 de persoane, de la copiii care abia au împlinit 5 ani şi până la tineri trecuţi de 20, iau lecţii în singurul loc din Craiova unde mai pot, la ştrandul Laguna Albastră. Cursurile, cu o durată de zece zile, sunt predate de trei profesori specializaţi, de la Carol I şi Şcoala Nr. 2, sub supravegherea unui iscusit înotător, fost şef al salvamarilor de la Costineşti, Petre Banciu. „Învaţă pluta, bătaia picioarelor la suprafaţa apei, stilurile bras, crawl, dar în primul rând învaţă să scape de frica de apă“, spune Banciu. Cursurile au loc de luni până vineri, între orele 9.00 - 13.00 şi 17.00 - 20.00, şi costă 130 de lei.

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite