Zeci de doctorate, desfiinţate la Universitatea din Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii olteni au mai puţine opţiuni pentru studii aprofundate.
Studenţii olteni au mai puţine opţiuni pentru studii aprofundate.

Doar patru din 25 de domenii de doctorat de la Universitate au mai fost acreditate de Ministerul Educaţiei, cu 22 de locuri la buget. Şi numărul locurilor Şcolii doctorale din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie s-a redus la jumătate.

Performante ca domenii de doctorat la nivelul Universităţii din Craiova au mai fost considerate de Ministerul Educaţiei doar matematica, fizica, filologia şi dreptul. În această situaţie, numărul conducătorilor de doctorat se reduce de la 95 la 22. Modificarea a apărut în urma clasificării acestei instituţii în categoria B, cea a universităţilor de educaţie şi cercetare ştiinţifică pentru studii de licenţă şi masterat, în care locuri la doctorat primesc doar domenii care sunt performante, potrivit declaraţiei ministrului Educaţiei.

Rezultatele clasificării şi restrângerea domeniilor de doctorat au luat prin surprindere cadrele Universităţii din Craiova.

„Ne aşteptam la o poziţie superioară. Suntem foarte mulţumiţi de punctajul obţinut, dar probabil că au fost şi alte criterii pe care nu le cunoaştem care au dus Universitatea în categoria B. Nu ne aşteptam. Când am optat pentru categoria de cercetare avansată şi educaţie, am făcut acest lucru pe baza unei analize extrem de atentă şi de pertinentă“, a declarat Cristiana Teodorescu, directorul Departamentului Calitate şi Imagine din Universitate.
Aceasta menţionează că se impunea „o mai mare transparenţă a modalităţilor de calcul a punctajului“, specificând că „atunci când înţeleg şi îmi asum, ştiu ce trebuie să corectez“.

Lipsa de corectiudine a procedurii care a stat la baza clasificării este invocată şi de decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative. „Criteriile trebuiau publicate în avans şi nu după procedura de evaluare. Cred că n-au fost transparente“, a spus Dan Dănişor, unul dintre conducătorii de doctorat cu domeniu acreditat.

Dezamăgit de desfiinţarea doctoratului s-a declarat şi decanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor. „Nu ştiu care este explicaţia. Nu o spun cu răutate, dar am înţeles că în categoria de elită a universităţilor sunt instituţii cu un punctaj mai mic decât al nostru. Dai doctorat la Alba, la Târgovişte, la Sibiu şi nu dai la Craiova. Suntem total nedumeriţi. Aşteptăm motivaţia şi să fie publicate punctajele“, a afirmat Lucian Buşe.

Tot în categoria B este şi Universitatea de Medicină şi Farmacie, unde din 30 de locuri la Şcoala doctorală au rămas 15.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite