„Voluntariatul face bine la suflet“
0Tinerii implicaţi în acţiuni caritabile spun că, deşi nu obţin bani din munca lor, au un câştig mai valoros: mulţumirea că pot fi de folos. Voluntarii nu pot sta deoparte când e nevoie de ajutorul lor. Sunt oameni cu vârste şi profesii diferite, dar care au în comun preocuparea pentru binele comunităţii.
Cei care se implică în acţiuni de voluntariat spun că se simt mai bine dând o mână de ajutor atunci când e nevoie de ei, iar mulţumirea sufletească e mai importantă decât orice sumă de bani. „În primul rând, te simţi mai bine făcându-i pe alţii să se simtă bine. Apoi, decât să stai în spatele blocului, este de bun augur să faci ceva care să te ajute să înveţi", explică Adina Enache, coordonatorul Centrului Educaţional de Resurse şi Training din Craiova.
Ea a descoperit voluntariatul după ce a intrat în Asociaţia Studenţilor Creştin-Ortodocşi din România, cu care continuă colaborarea. „Voluntariatul este sănătos. Îţi face bine la suflet, îţi deschide mintea, te face mai receptiv la tot ce se întâmplă cu cei în mijlocul cărora trăieşti", spune şi Adriana Chiotan, inginer. Ea nu refuză niciunul dintre proiectele educative derulate de Casa de Cultură a Sindicatelor din Craiova.
Avantaj la angajare pentru tineri
Irina Gruia, psihoterapeut, e convinsă că dacă adolescenţii nu învaţă încă din timpul şcolii ce metode trebuie să folosească pentru a se integra mai uşor la o viitoare slujbă, vor intra cu un handicap pe piaţa muncii: „Nu te angajează nimeni pentru că nu ai experienţă şi nu ai experienţă pentru că nu te angajează nimeni. Am înţeles, făcând voluntariat în studenţie, că şi astfel poţi căpăta o experienţă care să conteze pentru angajator".
Irina îşi începe ziua la Casa de Cultură a Sindicatelor din Craiova, unde este director. Deşi seara e ocupată cu programările de la cabinetul de psihoterapie dintr-o policlinică privată, tot mai găseşte timp să bifeze măcar unul din planurile stabilite cu voluntarii şi pregătite în tandem cu Adina Enache. „Facem echipă bună, că doar ne ştim din clasa întâi. Seara, când şi ea îşi încheie programul la grădiniţă, unde este educatoare, cooptăm voluntari şi îi instruim, iar în weekend mergem la activităţi de teambuilding. Când avem proiecte în derulare, abia prindem câteva ore de somn pe noapte", spune Irina. Anul trecut, acţiunile lor desfăşurate împreună cu zeci de tineri au demonstrat că există alternative sănătoase la dependenţa de internet, prin proiectul Netscape sau au învăţat cum să ajute persoanele aflate în dificultate. Cei pe care i-au făcut fericiţi au fost copiii foarte săraci din Mardin, o localitate din Turcia. De luna viitoare, voluntarii craioveni vor ţine ore gratuit în şcoli despre responsabilitatea la volan.
Lucrează benevol pentru ONG-uri
Potrivit datelor Centrului de Voluntari Craiova, peste 800 de persoane din oraş practică în mod constant voluntariatul. La sprijinul lor apelează zeci de organizaţii neguvernamentale atunci când trebuie să implementeze proiecte ample. Cei mai mulţi sunt elevi şi studenţi.
"Nu te angajează nimeni pentru că nu ai experienţă şi nu ai experienţă pentru că nu te angajează nimeni."
Irina Gruia voluntar