Vocea Olteniei: 100.000 de cărţi distruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Căminul 10 al Universităţii din Craiova, în bibliotecă, s-a spart, vineri seară, o conductă. Cu apă caldă. 100.000 de cărţi, printre care şi exemplare unice în Oltenia, au fost distruse, cele mai multe din cauza condensului.

Marţi a început inventarierea volumelor, pentru a se putea evalua pagubele. Conducta era veche de 30 de ani. Printre lucrările care nu mai pot fi recuperate se numără „Enciclopedia de Drept Civil“, în limba franceză, colecţia completă Victor Hugo, din 1891, şi, cel mai vechi exemplar aflat în posesia bibliotecii, „Dreptul Comercial“, din 1890. 

Nu ştiu câţi studenţi treceau zilnic pragul acestei biblioteci, sunt convins însă că numărul lor este mult mai mic decât al celor care intră într-o bibliotecă studenţească din Europa de Vest sau din America. Toţi prietenii mei, sau iubitorii de carte pe care îi cunosc, ajunşi în vizită, cu burse sau stabiliţi în Canada, Statele Unite, Anglia, Belgia, Franţa s-au declarat uimiţi, nu atât de magazine sau zgârâie-nori, cât de bogăţia bibliotecilor de acolo.

Poate că Universitatea craioveană, aflată în plin proces de extindere (s-a lucrat mult la clădirea S200, colosul rămas neterminat în 1989, care a intrat în posesia instituţiei, s-a înălţat noul sediu al Facultăţii de Drept, pe fostele terenuri de sport ale celei de Mecanică) va găsi un loc care să poată găzdui colecţiile de carte adunate cu trudă şi în care tinerii să poată găsi tot ce au nevoie pentru studiu, dacă nu şi pentru cultura generală. Îmi amintesc clişeul pe care mi-l spunea o colegă, pe vremea când lucram amândoi la ziarul lui Adrian Mititelu, atunci când plecam pe teren: „Dacă n-am învăţat carte!“. De parcă Mititelu aşa ajunsese patron, tocindu-şi coatele pe băncile facultăţii! Dar capitalismul nu e peste tot ca la noi.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite