Vocea Olteniei: Sprint final pentru termocentrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două instalaţii de desulfurare au fost inaugurate vinerea trecută la Complexul Energetic Turceni, cea mai mare termocentrală din România şi una dintre cele mai mari din Europa.

Finalizarea acestei investiţii, de 190 de milioane de euro, bani proveniţi, în mare parte, dintr-un împrumut acordat de Banca Japoniei pentru Cooperare Internaţională, este o veste bună pentru partenerii economici şi din minerit, pentru locuitorii din zonă, care vor fi mai puţin afectaţi de poluare, dar şi un semnal pozitiv pentru ceilalţi producători de energie electrică din Oltenia, aflaţi în focul investiţiilor pentru alinierea la normele europene de mediu.

Prezent la inaugurare, Claudiu Stafie, secretar de stat în Ministerul Economiei, atrăgea atenţia că sunt centrale care au încă nevoie de finanţări însemnate pentru a a coborî nivelurile emisiilor la cele cerute de Uniunea Europeană şi că nu pentru toate va fi rentabil ca investiţiile să fie făcute, unele unităţi urmând să fie închise. Oficialul a menţionat că sunt probleme la RAAN Drobeta Turnu Severin, dar şi conducerile altor unităţi se grăbesc să se conformeze. 

Chiar la Turceni se lucrează la instalaţiile de desulfurare pentru alte două grupuri, una fiind programată să fie gata în noiembrie 2011, iar cealaltă până în 2013. Complexul Energetic Rovinari deţine, de anul trecut, o instalaţie de transport şi depozitare a zgurii în sistem şlam dens, sistem care respectă normele europene de mediu. Investiţii importante a anunţat şi CET Craiova (şi pentru sucursala Işalniţa), iar la CET Govora sunt în derulare proiecte pentru reducerea noxelor, a emisiilor de pulberi şi dioxid de carbon, costurile fiind de 154 milioane de euro.

Marea problemă este timpul scurt rămas până la termenul dat de UE: 2013, în condiţiile în care lucrările pentru astfel de instalaţii dureză şi mai bine de doi ani. Altfel ar fi stat lucrurile dacă goana după bani europeni ar fi început în 2005, căci se ştia din 2004, după finalizarea negocierilor de aderare a Românie la UE, că termocentralele trebuie să se conformeze normelor de mediu. Oltenii nu sunt însă mereu aşa de “înfipţi” cum se spune.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite