Visătorii, realiştii şi criticii, despre viaţa culturală a Craiovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii anului II, de la Facultatea de Ştiinţe Sociale, specializarea Sociologie, au fost protagoniştii unei competiţii creative, o demonstraţie despre idei, imaginaţie, responsabilitate, spirit de echipă.

Atelierul de creaţie de la Sociologia Culturii a adus faţă în faţă trei echipe, a „Visătorilor“, a „Realiştilor“ şi a „Criticilor“. Timp de o lună, fiecare a avut misiunea de a face un portret cât mai reuşi vieţii culturale craiovene, de a identifica maniera în care ea poate fi pusă în valoare. Cei mai inspiraţi s-au dovedit, potrivit juriului, „Visătorii“, care au ajuns pe locul I graţie lucrării „Cultura underground“, pe care au şi transformat-o în pagină de Facebook, au prezentat-o în PowerPoint prin fotografii, poezii, eseuri, desene, flyere, interviuri cu artişti underground.  Ritmicitate şi viaţă lucrării i-au dat prin fredonarea unor versuri din muzica blues, gosspel şi cea clasică.

„Date fiind inclinaţiile artistice ale colegilor mei, care pictează, scriu proză şi poezie, modelează şi sculptează , dar care şi cântă am decis că aceasta va fi tema care ne va ajuta să ne exprimăm principiile şi dorintele cel mai bine, şi treptat am început să lucrăm“, a povestit Irina Truică, studentă la Sociologie.

„Întreg atelierul de creaţie a fost foarte distractiv din punctul meu de vedere, pentru că am fost în echipă cu prietenii mei, dar şi pentru că tema proiectului a fost cu adevărat antrenantă. Deşi viza doar un domeniu, Arta, se axa pe mai multe planuri ale acesteia, dându-ne posibilitatea de a explora eclecticul său“, a mărturisit Iosif Liliac, student la Sociologie.

Echipa Criticilor a luat argintul cu lucrarea „Împreună pentru muzee. Împreună pentru cultură“. Pe lângă un studiu sociologic, au făcut şi o cercetare bazată pe interviuri cu profesori, reprezentanţi ai muzeelor, elevi şi studenţi. Din prezentarea în PowerPoint a proiectului n-au lipsit fotografii, flyere, analiză SWOT.

Bronzul a revenit echipei „Realiştilor“, pentru lucrarea „Tinerii susţin Craiova“. Membrii echipei i-au creat o pagină de Facebook intitulată şi o prezentare bazată pe fotografii, flyere, afișe, susținând de asemenea ideea lor prin teorie sociologică.

„Scopul final al acestui atelier de creaţie este acela de a încuraja tinerii să îşi transforme munca de la seminar într-un proiect european de tineret care să le asigure susţinerea financiară necesară pentru a îmbunătăţi viaţa culturală a oraşului Craiova. De aceea, toate cele trei echipe au primit un premiu «comun», consilierea  unuia dintre membrii juriului, Măciucă Loredana, specialist în proiecte europene de tineret“, asist.univ.dr. Simona Mihaiu, organizatorul evenimentului, în calitate de asistent la disciplina Sociologia Culturii.

Din juriu au făcut parte: lect.univ.dr. Constantin Crăiţoiu, Loredana Măciucă, din partea organizaţiei Evolve, ziarista Ramona Istrate şi Elena Torop.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite