Viorile celebre se înfruntă pe scena Filarmonicii Oltenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Prunaru (Virgil Oprina)
Liviu Prunaru (Virgil Oprina)

Publicul este provocat la duelul muzical „Stradivarius versus Guarneri“ în această seară, de violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru.

Recitalul închide turneul naţional, pornit la Palatul Culturii din Târgu Mureş, pe 26 septembrie. Alături de cei doi mari violonişti va concerta la Filarmonica Oltenia, de la ora 19.00, şi pianistul Horia Mihail.

Startul serii muzicale îl vor da Gabriel Croitoru şi a sa vioară Guarneri „Catedrala“,  din 1730, cu compoziţii de Provost, Sarasate şi Kreisler, apoi în scenă vor intra Liviu Prunaru şi vioara Stradivarius „Pachoud“, de la 1649, cu creaţii de Brahms, Ceaikovski sau Bazzini. 

Gabriel Croitoru (foto: Virgi Oprina)

Despre Guarneri „Catedrala“, ce i-a aparţinut lui George Enescu, Gabriel Croitoru spune că are un sunet asemănător celui din biserici, care „pentru auzul instrumentistului nu este foarte puternic şi foarte pregnant, în schimb ceea ce se duce la distanţă, spre public, este cu totul special“. Stradivarius „Pachoud“  i-a fost oferită lui Liviu Prunaru de Orchestra din Amsterdam, în urmă cu trei ani. „Stradivariusul are un sunet sclipitor, strălucitor, pe care eu îl asemui cu o lamă laser care trece prin tot“, a mărturisit Prunaru.

Final în duet

Recitalul „Duelul viorilor: Stradivarius versus Guarneri“ se va încheia cu Duo-ul Gabriel Croitoru - Liviu Prunaru, cântând Beriot, Spohr şi Şostakovici.  Biletul la acest concert costă 10 lei.



Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite